Hudba a film

Film Žiť pre vášeň zaznamenal úspech v Holandsku a Slovinsku

"Na holandskom festivale horských filmov sa v silnej medzinárodnej konkurencii do užšieho výberu nominovalo 24 filmov. "

Webmagazin.sk/TASR, 5. marca 2015 8:00
Slovenský filmár Pavol Barabáš Foto: TASR
Odovzdávanie cien ukončilo uplynulý víkend dva významné festivaly v Holandsku a Slovinsku, ktoré patria do Medzinárodnej aliancie horských filmov združujúcej 21 festivalov zo 17 krajín sveta. Slovenský dokument Žiť pre vášeň režiséra Pavla Barabáša zaujal porotu na obidvoch. TASR informovala Alena Koščová z K2 studia.

Na holandskom festivale horských filmov sa v silnej medzinárodnej konkurencii do užšieho výberu nominovalo 24 filmov. Ako porotcovia priznali, dôležité kritériá pri ich posudzovaní boli emócia, ktorá z filmu vyžarovala, príbeh, príťažlivosť a podnet na rozmýšľanie. Na festivale ocenili spolu tri filmy. Dve ceny ostali v Holandsku.

Dvaja kamaráti v Tatrách


Tretia bola udelená práve slovenskému dokumentu. V záverečnom hodnotení poroty sa uvádza: "Absolútna dôvera, kamarátstvo a vytrvalosť sú slová, ktoré vystihujú tento úžasný dokument o dvoch horolezcoch v impozantnom prostredí hôr. Hnaní nezastaviteľnou vášňou prekonávajú takmer nepredstaviteľné a spektakulárne prekážky, ktoré im príroda kladie do cesty. Žiť pre vášeň je pôsobivý film o dvoch kamarátoch, ktorí sa snažia preliezť slovenské Tatry. Nakrútený v inšpirujúcich záberoch na pozadí úžasnej hudby rozpráva film aj fascinujúcu históriu."



Na Medzinárodnom festivale horských filmov v slovinskom meste Domžale udelila porota slovenskému dokumentu Cenu slovinskej televízie. "Zlatými klincami filmu sú vynikajúci scenár a réžia, nádherná kamera a presvedčivý príbeh, v ktorom je skombinovaný tradičný a moderný alpinizmus na Slovensku. Predložená história je zaujímavo interpretovaná a príbeh je veľmi osobný a poetický. Slovinskí diváci sú vtiahnutí relatívne neznámou históriou horolezectva, ktorá sa odohráva blízko našej krajiny," ohodnotili Barabášov dokument slovinskí porotcovia.

Film Žiť pre vášeň mal premiéru vlani v októbri na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, odkiaľ si odniesol Grand Prize a Cenu divákov. Najbližšie ho diváci majú možnosť uvidieť na bratislavskom festivale Hory a mesto a na MFF Febiofest už tento mesiac.

ODPORÚČAME AJ:
V Bombaji premietajú romantický film už takmer 20 rokov
Búrlivé odovzdávanie 87.ročníka cien Oscarov, polonahý Neil Patrick Harris
Do kín prichádza Oleottov film Zoran
Kino novinky týždňa: Oscarový herec vo filme Teória všetkého
Držiteľka Krištáľového krídla Magdaléna Rovňáková žije hudbou

Komentáre