Hudba a film

Kúpte si lietadlo Elvisa Presleyho, dražba bude čoskoro

"Dve súkromné lietadlá kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho - Lisa Marie a Hound Dog II - idú do dražby, informoval aukčný dom Julien's Auctions."

Webmagazin.sk/TASR, 11. januára 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Štvormotorové lietadlo pre 28 cestujúcich Convair 880, ktoré pomenoval po svojej dcére, si Presley kúpil dva roky pred svojou smrťou, v roku 1975, od spoločnosti Delta Air Lines. Dal ho kompletne zrenovovať, aby v ňom mal spálňu s manželskou posteľou a kúpeľňu so zlatými kohútikmi, konferenčnú sálu a stereosystém s 50 reproduktormi.

Za lietadlo zaplatil 250.000 dolárov a za jeho renováciu vyše 300.000, uviedla agentúra Reuters. Lietadlo dokázalo dopraviť Presleyho, ktorý dával prednosť cestovaniu v noci, do vzdialenosti až 4800 kilometrov.
Na snímke z 1. júla 2014 je konferenčná miestnosť v lietadle Lisa Marie, ktoré vlastnila americká spevácka legenda Elvis Presley v múzeu Graceland pri americkom Memphise. Foto: TASR/AP

Druhé lietadlo, Hound Dog II, je osem až desaťmiestne a kúpil ho taktiež v roku 1975 za 900.000 dolárov, keď čakal na renováciu Lisy Marie.

Ani jedno z lietadiel nie je schopné letu, uplynulých vyše 30 rokov boli vystavené v spevákovom slávnom sídle Graceland v Memphise, kde ich navštevovali Presleyho fanúšikovia, informovala britská spravodajská stanica BBC.
Na snímke z 1. júla 2014 je konferenčná miestnosť v lietadle Lisa Marie, ktoré vlastnila americká spevácka legenda Elvis Presley v múzeu Graceland pri americkom Memphise. Foto: TASR/AP

Lisa Marie absolvovala svoj posledný let, keď viezla Presleyho bývalú manželku Priscillu a herca Georgea Hamiltona na jeho pohreb.

Očakáva sa, že predaj oboch lietadiel by mohol vyniesť vyše desať miliónov dolárov. Kupec má možnosť zakúpiť si tiež niekoľko akrov priľahlých k vile Graceland a vystavovať tam lietadlá nezávisle od Presleyho múzea.

Dohoda medzi Gracelandom a súčasnými majiteľmi lietadiel, ktorých totožnosť nezverejnili, vyprší na konci apríla, spresnila agentúra Reuters.

ODPORÚČAME AJ:
Burdž Chalífa je už päť rokov najvyšším mrakodrapom sveta
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Prominentné svadby roku 2014: Prekvapenia a tajnosti hviezdnych párov
Úžasné letisko Changi: Vyrastie v ňom les s vodopádom
Tieto výrazy najčastejšie googlime: Niektoré vás prekvapia

Komentáre