Cestovanie

Burdž Chalífa je už päť rokov najvyšším mrakodrapom sveta

"Dubajský mrakodrap Burdž Chalífa nachádzajúci sa v Spojených arabských emirátoch (SAE) prevyšuje špičku parížskej Eiffelovej veže i newyorského mrakodrapu Empire State Building. "

Webmagazin.sk/TASR, 4. januára 2015 14:00
Na snímke najvyššia veža sveta Burdž Chalífa v Dubaji. Foto: TASR/AP


Doposiaľ najvyššiu stavbu sveta vytvorenú človekom, Burdž Chalífa, slávnostne otvorili pred piatimi rokmi 4. januára 2010 v Dubaji. Svojou výškou prekonal i mrakodrap Taipei 101 na Taiwane, ktorý si dovtedy držal svetové prvenstvo. Burdž Chalífa sa týči nad mestom vo výške 828 metrov.

Výstavba Burdž Chalífa sa začala 21. septembra 2004. Náklady na stavbu dosiahli úctyhodných 1,5 miliardy USD, avšak kompletná výstavba tejto budovy zo skla a ocele spolu s nákupnou promenádou s 1200 obchodmi stála až 20 miliárd USD.

Jej súčasťou je 1000 rezidencií, 160 luxusných hotelových izieb a 37 podlaží s kanceláriami a firemnými apartmánmi. V celom mrakodrape sa nachádza 57 výťahov a 8 eskalátorov.
Burdž Chalífa Foto: TASR/AP

Hlavným architektom bola firma Skidmore z amerického Chicaga, samotnú prácu zabezpečovalo viac ako 12.000 robotníkov z Indie, Pakistanu, Bangladéšu, Filipín a z Číny. Dizajn doposiaľ najvyššej stavby sveta je inšpirovaný rozvinutým kvetom rastliny Hymenocallis, ktorý sa vyskytuje v Dubaji.

Slávnostné otvorenie Burdž Chalífa pôvodne dlho známej ako Burdž Dubaj (Dubajská veža) prebehlo 4. januára 2010. Názov Burdž Chalífa dostal mrakodrap po prezidentovi Spojených arabských emirátov (SAE) Chalífovi bin Zajd al-Nahajánovi.

Od októbra minulého roka je návštevníkom k dispozícii nová vyhliadková plošina na 148. poschodí mrakodrapu. Nachádza sa 555 metrov nad zemou a je tak podľa Guinnessovej knihy rekordov najvyššie položenou na svete.



ODPORÚČAME AJ:
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku
Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
Päť tipov ako ochrániť vašu pokožku pred zimou

Komentáre