Hudba a film

Charizmatického Anthonyho Quinna preslávil Grék Zorba

"V začiatkoch hereckej kariéry sa Anthonymu Quinnovi ušlo viac veľkých úloh v divadle, ako vo filme. Jeho drsný vzhľad ho predurčoval na úlohy násilníckych Mexikáncov či Indiánov. "

Webmagazin.sk/TASR, 21. apríla 2015 12:00
Anthony Quinn Foto: TASR/AP
Svetoznámy mexicko-americký filmový herec Anthony Quinn sa narodil 21. apríla pred 100 rokmi.

Legendárny herec sa do histórie svetového filmu zapísal predovšetkým úlohami tajomných cudzincov, zloduchov či banditov, oplývajúcich však zvláštnou charizmou. Držiteľ dvoch Oscarov zažiaril v desiatkach komerčne úspešných a kritikmi uznávaných filmov, ako napríklad Viva Zapata! (1952), Cesta (1954), Smäd po živote (1956) či Grék Zorba (1964).

Herec, maliar a spisovateľ Anthony Quinn, vlastným menom Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn sa narodil 21. apríla 1915 v Chihuahua (Mexiko) do rodiny, kde otec bol pôvodom Ír a matka Mexičanka indiánskeho pôvodu. Rodina sa po mexickej revolúcii usadila v Texase (USA), neskôr v americkej Kalifornii, kde sa otec zamestnal ako rekvizitár v hollywoodskych ateliéroch.
Anthony Quinn Foto: TASR/AP

Po jeho tragickej smrti pri autohavárii sa však o rodinu musel začať starať mladý Anthony Quinn. V tomto čase postupne pracoval ako predavač, taxikár, kamelot či doručovateľ. Túžil po kariére boxera, vďaka svojmu hudobnému talentu sa však uplatnil v malom orchestri pri bohoslužbách. Kvôli neskoršiemu štúdiu architektúry sa potreboval zdokonaliť v angličtine, tak sa prihlásil do hereckého kurzu, kde absolvoval jazykovú a hlasovú terapiu. Prostredie filmu ho natoľko očarilo, že sa rozhodol pre herectvo.

V začiatkoch hereckej kariéry sa Anthonymu Quinnovi ušlo viac veľkých úloh v divadle, ako vo filme. Jeho drsný vzhľad s neobvyklými rysmi ho predurčoval na úlohy násilníckych Mexikáncov či Indiánov vo westernoch a dobrodružných filmoch. Výrazný úspech i prvého Oscara (1953) vyniesla Quinnovi úloha mexického revolucionára Eufemia Zapatu, brata slávneho Emiliana Zapatu v podaní Marlona Branda, v snímke Viva Zapata! (1952).

Svetovú popularitu mu však zaistila až rola surového cirkusového artistu Zampana, o ktorého bezohľadnom vzťahu k odstrkovanej chudobnej dievčine rozpráva dráma La Strada (Cesta, 1954). Druhým oscarovým filmom talentovaného herca bol kvalitný prepis románu Irvinga Stona o dramatickom živote maliara Vincenta van Gogha s názvom Lust for Life (Smäd po živote, 1956). Obdivuhodné stvárnenie Paula Gaugina vynieslo Anthonymu Quinnovi Oscara (1956) ako najlepšiemu hercovi vo vedľajšej úlohe.
Anthony Quinn Foto: TASR/AP

Legendárny výkon ocenený ďalšou nomináciou na Cenu Akadémie (1964) podal v osudovej úlohe svojrázneho milovníka života Alexisa Zorbu v snímke Alexis Zorbas (Grék Zorba, 1964). V spojitosti s touto rolou Gréci umelca dodnes milujú a grécka vláda mu dokonca venovala na ostrove Rhodos zátoku, ktorá nesie jeho meno. Veľkolepé herecké výkony predviedol Quinn tiež vo filmoch Wild Is the Wind (Vietor je divoký, 1957), Lawrence of Arabia (Lawrence z Arábie, 1962), Jungle Fever (Horúčka džungle, 1991) alebo A Walk of the Clouds (Prechádzka v oblakoch, 1995).

Anthony Quinn popri filmovaní rád maľoval obrazy, písal scenáre a memoáre. Bol trikrát ženatý a bol otcom trinástich detí, z ktorých väčšina boli nemanželské. Posledné roky svojho života prežil v Bristole na Rhode Islande. Zomrel 3. júna 2001 v americkom Bostone, krátko po dokončení jeho posledného filmu Avenging Angelo (V mene Angela, 2002).

ODPORÚČAME AJ:
Anděl 2014: Štyri ocenenia pre Anetu Langerovú
Skvelá ukážka tradičnej animácie: Pieseň mora prichádza do kín
Kino novinky týždňa: Francúzska vojnová dráma vás zanesie do roku 1944

Čarodejnica Hermiona z Harryho Pottera má narodeniny
Filmovým cenám MTV kraľovala Shailene Woodley

Komentáre