Hudba a film

Skvelá ukážka tradičnej animácie: Pieseň mora prichádza do kín

"Režisér tejto snímky Tomm Moore získal v minulosti obdiv a svoju prvú nomináciu na Oscara s animovaným filmom Brendan a tajomstvo Kellsu, druhú mu vyniesla práve Pieseň mora."

Webmagazin.sk/TASR, 16. apríla 2015 9:00
Ilustračné foto Foto: screenshot youtube.com/Official Full HD Trailer
Do slovenských kín dnes vstupuje animovaná rozprávka Pieseň mora. Podmanivý svet keltských mýtov, ktorý mohli diváci vidieť v špeciálnej predpremiére už na MFF Febiofest, prichádza v dvoch verziách - v pôvodnej verzii s titulkami a s českým dabingom. Ako prví ho v deň premiéry uvidia žiaci zo Základnej školy Medzilaborecká z Bratislavy.

V Írsku žije na osamelom majáku otec s dcérou a synom. Život celej rodiny sa obráti hore nohami vo chvíli, keď malá dcérka Saoirse nájde čarovný kožuštek a zistí, že je poslednou z tuleních víl. Jedine ona totiž môže piesňou zachrániť všetky rozprávkové bytosti, ktoré premenila na kameň čarodejnica Macha.

Režisér tejto snímky Tomm Moore získal v minulosti obdiv a svoju prvú nomináciu na Oscara s animovaným filmom Brendan a tajomstvo Kellsu, druhú mu vyniesla práve Pieseň mora. Obe rozprávky sa venujú keltskej mytológii a sú robené klasickou kreslenou animačnou technikou. Základom pre film sú teda ručne vytvorené kresby postáv a prostredia, ktoré sa následne, okienko po okienku, animujú v počítači. Svet keltských mýtov uvidia diváci vďaka tomu na plátne v jeho najkrajšej podobe.


Zdroj: youtube

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) sa rozhodla, že prvé si film v čase premiéry zaslúžia vidieť najmä deti. Preto ho hneď ráno premietne ako prvým žiakom zo Základnej školy Medzilaborecká v Bratislave. "Žiaci tejto školy sa pravidelne a vo veľkých počtoch zúčastňujú na všetkých našich vzdelávacích projektoch. Ponúknuť im možnosť zdarma a ako prvým na Slovensku vidieť v kine Pieseň mora je naše poďakovanie za ich podporu," uviedla Martina Mlichová z ASFK, ktorá Filmový kabinet deťom koordinuje od jeho začiatku.

Na ňom prostredníctvom pútavej prednášky, animačných pomôcok a premietania krátkych animovaných filmov vysvetľujú odborníci deťom tvorbu a fungovanie animácie. Projekt na jeseň vstúpi aj do regiónov. "Pieseň mora je skvelou ukážkou tradičnej animácie a vďaka silnej téme materinskej a súrodeneckej lásky ponúka aj možnosť ďalšej práce s rozprávkou pre školy. K tomu ASFK pripravila aj špeciálny metodický materiál," informovala TASR PR manažérka asociácie Martina Pašteková.

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Francúzska vojnová dráma vás zanesie do roku 1944
Čarodejnica Hermiona z Harryho Pottera má narodeniny
Film slovenského dokumentaristu Deti si pozrie Luc Besson
Filmovým cenám MTV kraľovala Shailene Woodley

Komentáre