Cestovanie

Žiadny New York, ani Londýn. Najväčší stromček je v Gubbiu

"Veľkomestá po celom svete v tomto období ohurujú obrovskými žiarivými vianočnými stromčekmi. Málokto by preto uhádol, že ten najväčší sa nachádza v malebnom talianskom horskom mestečku. "

Romana Juhásová, 29. decembra 2014 15:00
Gubbio. Ilustračné foto. Foto: bbc.co.uk


Neveľké historické mestečko Gubbio v regióne Umbria v strednom Taliansku vie ako vyčarovať vianočnú atmosféru. Leží na úpätí hory Monte Igino a práve tu sa rozprestiera stromček od roku 1991 zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší vianočný stromček na svete.

Tunajší symbol najkrajších sviatkov je nielen rozľahlý, ale nepochybne aj jeden z najoriginálnejších. Ten, kto si predstavuje do výšky sa týčiaci smrek v strede námestia, je tentokrát na omyle. Pomyselný stromček je vytvorený z takmer tisíc svetiel na ôsmich kilometroch elektrickej šnúry, ktorá sa tiahne svahom Monte Igino. Svetelná inštalácia v tvare stromu pokrýva až 130-tisíc kilometrov štvorcových.

Jeho tradícia je stará niekoľko desaťročí, začala sa písať v roku 1981, kedy sa miestni rozhodli sláviť inak, ako je bežné. S umiestnením žiaroviek dobrovoľníci každoročne strávia niekoľko mesiacov, musia to stihnúť do 7. decembra, kedy sa strom slávnostne rozsvecuje. Tento rok ho rozžiaril sám pápež František a to na diaľku, pomocou moderného tabletu.

Mesto bláznov


Gubbio je však pozoruhodné nielen počas Vianoc. Najstaršie mesto v kraji Umbria má bohatú históriu, o ktorej svedčia stredoveké kostoly, katedrála z 12. storočia, gotický palác, či dokonca rímsky amfiteáter. Dôkazom sú aj eugubijské tabuľky z 1. a 2. storočia pred Kristom strážené v miestnom mestskom múzeu v paláci.

Pobaví aj fakt, že kedysi sa nazývalo mestom bláznov. K prezývke inšpirovala povestná neuveriteľná nepredvídavosť správania pôvodných obyvateľov.

Strom je v plnej kráse viditeľný aj z diaľky päťdesiat kilometrov. Pohľad si možno vychutnať do 10. januára, kedy sa svetlá zhasnú.

ODPORÚČAME AJ:
Ráno v Tokiu? Začnite deň na bláznivom rybom trhu Tsujiki
Bezplatná cesta okolo sveta? Stačilo mať správne meno a byť ženou
Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou
India dokáže byť magická a krásna. Zabudnite na špinu a choroby
NETRADIČNÝ MARATÓN: Trúfnete si na 1665 schodov?

Komentáre