Cestovanie

Nechajte sa uniesť Rímom, vedú tam všetky cesty

"Webmagazín vám prináša tipy, čo navštíviť vo večnom meste."

Katarína Bačová, 23. júla 2016 12:00
Koloseum je najnavštevovanejšou pamiatkou Ríma. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová
Očarujúce fontány, dychberúce stavby, nekončiace úzke uličky aj schody. To všetko definuje hlavné mesto Talianska. Hoci je Rím dnes už moderným európskym centrom, podarilo sa mu zachovať to vzácne, neuchopiteľné - prítomnosť bohatej histórie je všade citeľná. Mesto, v ktorom máte občas pocit, že sa zastavil čas, udržujú v pohybe nielen turisti, ale aj extrovertní Taliani.

V Ríme sa môžete len tak potĺkať unášajúc sa davom, alebo sa vrhnúť na tie najznámejšie body z turistických bedekrov. Webmagazín vám poradí, aké miesta by ste určite nemali vynechať.

Fontána di Trevi

Slávnu fontánu môžete poznať vďaka Audrey Hepburn, ktorá sa v nej kúpala v legendárnom filme Prázdniny v Ríme. Vy urobíte lepšie, ak do nej hodíte mincu, aby ste sa do večného mesta ešte vrátili.

Na námestí Piazza di Trevi, kde sa sochársky skvost nachádza, je obvykle poriadna „tlačenica“. Vyzbrojte sa preto trpezlivosťou a širokými lakťami. Pohľad na sochárske veľdielo za to stojí. Unikátna fontána vznikla podľa návrhu známeho Berniniho. Zaujímavá je tým, že je súčasťou steny paláca. Dominantným prvkom je socha Neptúna, po je boku je Zdravie a Blaho.
V očarujúcej Fontáne di Trevi sa vykúpala aj Audrey Hepburn. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Panteón

Niekoľkokrát mu hrozil zánik a zničenie a predsa prežil stovky rokov. Panteón (Pantheon), chrám všetkých bohov, akoby naozaj ochraňovali tí najvyšší. Z ničoho nič sa vynorí po príchode na Piazza della Rotonda. Patrí k najzachovalejším antickým pamiatkam Ríma. Šestnásť mohutných stĺpov vás uvedie do obrovského kruhového interiéru s priemerom 43,2 metra. Výzdoba stien, veľkorysosť priestoru aj dômyselné technické riešenie vám dajú naozaj pocítiť božskú prítomnosť. Od 7.storočia slúži kresťanom a je zasvätený Panne Márii.
Rímsky Panteón je pamiatkou, ktorá je výnimočne zachovalá. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Koloseum

Bývalý Flaviovský amfiteáter pripomína slávne časy mocného Ríma. Hovorí sa, že kým bude stáť Koloseum, bude stáť aj Rím. Gladiátori, bojujúci o život, tu bavili 50-tisícové obecenstvo na pravidelných hrách.

Ikonická stavba je najnavštevovanejšou pamiatkou Ríma. Aby ste sa vyhli dlhým radom, odporúčame zakúpiť si lístok cez internet. Vstupenka platí aj do susedného Rímskeho fóra (Forum Romanum), ktorého bol amfiteáter súčasťou. Mimochodom, v apríli tohto roku dokončili čistenie Kolosea, takže túto sezónu opäť žiari ako v staroveku. A nájdete pri ňom aj oblúk, ktorý pripomína svojho slávnejšieho brata z Paríža.
Rímske Koloseum bolo kedysi dejiskom populárnych gladiátorskych súbojov. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Do Rímskeho fóra sa dostanete s rovnakou vstupenkou ako do Kolosea. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Vatikán

Svetové centrum katolíkov nie je síce časťou Talianska, no určite sa ho oplatí neobísť. Chrám svätého Petra je prototypom kresťanskej sakrálnej architektúry, ktorej cieľom je ohromiť. S množstvom zlata, obrazov, umeleckých diel. Nájdete tu aj Michelangelovo dielo Pieta, schované za ochranným sklom. Za zmienku stojí aj výhľad z kupoly. Pre Rím ako na dlani sa oplatí zaplatiť vstupné aj vyšliapať schody. Neoľutujete.
Vyhliadka z kupoly Chrámu svätého Petra vo Vatikáne. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Námestie troch fontán

Piazza Navona je v našich končinách známe skôr ako Námestie troch fontán. V horúcich dňoch sa môžete pri nich ovlažiť, no predovšetkým pokochať. Námestie je tiež galériou renesančnej architektúry. Pôvodne slúžilo ako štadión, charakteristické je preto svojím oválnym tvarom. Fontána štyroch riek je najvýraznejšia, púta vysokým obeliskom, ktorých v Ríme nájdete niekoľko. Schádzajú sa tu nielen turisti, ale je aj obľúbeným miestom domácich.
Na Námestí troch fontán vás očaria nielen čarovné fontány. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Pri fontánach sa stretávajú nielen turisti, ale aj domáci. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


TIP: Ak sa vyberiete v Ríme na obed či večeru, nezabúdajte, že Taliani si okrem ceny jedla účtujú aj tzv. „stolné“, ktoré vám prirátajú k výslednej sume. Koľko si priplatíte, záleží od lokality i vychytenosti podniku.


Tieto tipy sú zlomkom toho, čo môžete v Ríme vidieť. Spomenieme aspoň Sixtínsku kaplnku, Vatikánske múzeum, Anjelsky hrad, Španielske schody (momentálne v oprave), chrám San Pietro in Vincoli (Svätý Peter v okovách) či sídlo dolnej komory parlamentu. Každá budova vyvoláva pocit, že sa v nej lámali dejiny. Nechajte sa preto unášať atmosférou, spravte si siestu. Dajte si zmrzlinu, sadnite si pri fontánu a nadýchajte sa histórie. Tu leží slávny Rím.

ODPORÚČAME AJ:
Poznávacie výlety nie sú pre každého. Na toto sa pripravte
VIDEO: Viete, čo všetko vás čaká na letisku pred nástupom do lietadla?
Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda
VIDEO: Alkohol vám môže skomplikovať odlet na dovolenku

Komentáre