Cestovanie

Poznávacie výlety nie sú pre každého. Na toto sa pripravte

"Poznávacie zájazdy má mnoho ľudí zafixovaných ako zmes uponáhľaných presunov z miesta na miesto a zúrivého fotenia. "

Katarína Bačová, 8. júla 2016 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta
Bohatý program, prijateľná cena, lákavé miesta. Poznávacie zájazdy nás priam volajú, aby sme sa vybrali na prehliadku toho najlepšieho, čo svet ponúka. Lesklé stránky katalógov s poetickými popismi a rozprávkové videá predsa nemôžu klamať, bude to nezabudnuteľné. Ale predsa. Skôr než sa naozaj rozhodnete zobrať rodinu na „poznávačku“ cez cestovnú kanceláriu, prečítajte si, na čo sa máte pripraviť.

Nie ste sami


Cestovateľská horúčka opantáva všetky skupiny obyvateľstva. V autobuse sa preto zväčša zídu deti, kamarátky na dámskej jazde, zaľúbené páriky až po celé rodiny či dôchodcov. Táto rôznorodá vzorka bude s vami celý výlet. Každý so svojimi špecifickými predstavami. Rátať preto musíte s tým, že vždy tu bude niekto, kto mešká, nie je spokojný s programom, sťažuje sa na sprievodkyňu, či nahlas všetko komentuje. Snáď ten otravný článok vášho zájazdu nebudete vy. Dôležité je umenie prispôsobiť sa. A trpezlivosť. Užívajte si to, kvôli čomu ste prišli.

Nie katalóg, realita


Poznávacie zájazdy má mnoho ľudí zafixovaných ako zmes uponáhľaných presunov z miesta na miesto a zúrivého fotografovania. Tento obraz môže byť sčasti pravdou, práve preto si treba program naštudovať vopred. Zistite, či obsahuje vaše vysnívané ciele. Nebojte sa informovať v cestovnej kancelárii. Nikdy však nič nie je ideálne a možno vás nakoniec prekvapí pamiatka, na ktorú ste vôbec neplánovali ísť. Na druhej strane miesto, zvečnené na stovkách dychberúcich záberov a v čarovných príbehoch, môže naživo vyzerať trochu všedne. Alebo stratí šarm kvôli upachteným turistom, loviacich dobrú selfie. To však k cestovaniu patrí. Nesnívajte preto, ale užívajte si, čo príroda a človek stvorili.

Eiffelova veža v Paríži bola počas júnového štrajku zatvorená. Na snímke sklamaní turisti. Foto: TASR/AP


Nepovšimnuté poklady


Sprievodca nie je len nezáživný organizátor skupiny, pripomínajúci direktívne učiteľky zo základnej. Naopak, mal by byť tým najväčším pokladom. Dozviete sa vďaka nemu množstvo užitočných informácií. Upozorní tiež na nenápadné pamiatky či menej známe monumenty, ktoré by ste mohli prehliadnuť. V mnohých cestovných kanceláriách dnes už využívajú výdobytky doby. Audio sprievodca vám zabezpečí, že nemusíte byť nalepení na ústach sprievodkyne a môžete sa zatiaľ venovať napríklad foteniu pamiatok.

Na druhej strane pohyb s aspoň 30-člennou skupinkou vás pripraví o akúkoľvek spontánnosť. A krajanov si užijete minimálne, veď všetko vybaví delegátka.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Boľavé nohy a unavená myseľ


Po celodennom programe pravdepodobne padnete do postele ako mŕtvi. Tak to býva. Neobťažujte preto celú výpravu sťažnosťami, že „veľa chodíte“. O tom predsa poznávacie výlety sú. Navyše, môžu slúžiť aj ako podnet na ďalšiu cestu na rovnaké miesto – no už na vlastnú päsť. V každom prípade, ak túžite po neskorom vstávaní, skúšaní všetkých zmrzlinární a prechádzke v lodičkách, radšej zvoľte dovolenku vo wellnese či pri mori. Ak sa chcete romanticky prechádzať neznámymi uličkami a koluje vám v krvi nadbytok adrenalínu, zorganizujte si výlet sami. Pre ostatných sú tu poznávacie zájazdy, v ktorých sa stačí nechať viesť. A potom už len híkať, hodnotiť, fotiť. A popritom všetkom si zabezpečiť pohodu a komfort. Dá sa to.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda
Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34
Trópy treba pri výbere dovolenky s malými deťmi zvážiť
Štyri produkty, vďaka ktorým si slovenské predsedníctvo zapamätá každý

Komentáre