Cestovanie

Navštívte viac ako 50 hradov a zámkov za jedno popoludnie

"Park miniatúr v obci Podolie prináša možnosť pozrieť si najkrajšie pamätihodnosti Slovenska na jednom mieste. "

Webmagazin.sk/Katarína Bačová, 12. marca 2016 15:00
Na snímke dračia legenda o Spišskom hrade (v pozadí). Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Na ceste medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom sa zastavte v obci Podolie. V areáli pri tunajšej škole nájdete Park miniatúr. Okrem dodnes zachovalých pamiatok sa tu nachádzajú predovšetkým rekonštrukcie stavieb, ktoré sa pre súčasnú generáciu už nezachovali.

"V Parku miniatúr je naším hlavným krédom záchrana aspoň štyroch objektov kultúrneho dedičstva ročne,“ povedal pre TASR majiteľ parku Juraj Hlatký. V tzv. Matúšovom kráľovstve vás čakajú modely hradov, zámkov, kaštieľov či kostolíkov. Vďaka miere 1:50, prípadne 1:25, si ich môžete vychutnať v plnej nádhere, zo všetkých strán. Navyše namiesto zrúcanín uvidíte pamiatky ešte ako funkčné sídla. „Deťom, mládeži, dospelým i seniorom sa snažíme prostredníctvom modelov dobových rekonštrukcií priblížiť v čo najvernejšej podobe objekty nášho kultúrneho dedičstva. Často sa z nich už veľa nezachovalo. A tak je pre stavbu modelu potrebné získať čo najviac podkladov z archívov, ale aj navštíviť a zamerať reálne miesta v teréne," dodal Hlatký. Súčasťou expozície je napríklad hrad Krásna Hôrka, Tematín, Banskobystrická Vartovka, Kostol sv.Margity Antiochijskej v Kopčanoch či Rotunda sv.Juraja v Skalici.

Na archívnej snímke majiteľ parku Juraj Hlatký rozpráva o rozpracovanom modele hradu Slanec. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K 56-tim miniatúram na Veľkú noc pribudnú repliky siedmich rodných domov ôsmich osobností Slovenska. Na jednom mieste tak nájdete podobizne obydlí Pavla Országha Hviezdoslava vo Vyšnom Kubíne, Martina Kukučína v Jasenovej, Pavla Dobšinského v Slavošovciach, Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci, etnografa Jozefa Holubyho v Lubine, Jozefa Kronera v Staškove a Jozefa Cígera-Hronského vo Zvolene. Už onedlho sú v pláne aj modely rodinných domov Milana Rastislava Štefánika, Jozefa Gregora Tajovského, Jána Bottu, Jána Kollára, Pavla Jozefa Šafárika a Michala Miloslava Hodžu.

Stavba miniatúry trvá od troch mesiacov až po dva roky. Prvým krokom je však získanie dôveryhodných materiálov, pôdorysov i archívnych výkresov, ktoré navedú autorov k hodnovernému modelu. Obraz o pamiatke dotvárajú aj historické pohľadnice a fotografie. Replika pamätihodnosti potrebuje najprv základy. Na tie sa potom uložia jednotlivé objekty. Strechy, dotváranie okolia, tvarovanie trávnikov, stromov a následne úprava farbami sú predzvesťou veľkého finále. "Tento rok pripravujeme model hradu Somoška, ktorého súčasťou bude aj model kamenného čadičového vodopádu pod hradom. Začali sme s prípravou podkladov k Bojnickému zámku a Trenčianskemu hradu, bol by najvyšší časť zaplniť aj podložku pripravenú pod Bratislavský hrad," informoval Hlatký. Modely jednotlivých stavieb vážia niekoľko ton. Napríklad Holíčsky hrad má až okolo 43 ton.
Na snímke model Čierny hrad. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvým modelom v parku bol hrad Branč. Pokrstili ho v októbri 2003, kedy celý projekt začal naberať reálne kontúry. Rozrastajúca sa expozícia láka do obce stovky turistov. Autom sa sem dostanete napríklad odbočením z úseku D1-ky Bratislava-Žilina. Cyklisti môžu prísť vďaka Malokarpatskej cyklomagistrále. Rodinnú návštevu múzea v Podolí môže zakončiť tiež prehliadka neďalekého Čachtického hradu či Beckova. Park miniatúr tento rok otvára sezónu koncom apríla, väčšie skupiny ho môžu po dohode navštíviť aj skôr.

Zdroj: TASR, parkminiatur.sk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dražovský kostolík sme nosili v peňaženke. Bol súčasťou 50-korunáčky
História Jelšoviec siaha až do mladšej doby kamennej
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Bratislavy na české hranice
Dubajské letisko otvorilo nový terminál v hodnote 1,2 miliardy USD

Komentáre