Cestovanie

VIDEO: Na drevenej palete po Bratislave? Pozrite sa, ako na to

"Cestovanie Bratislavou kreatívne a hravo. Český umelec križujúci naše hlavné mesto na drevenej palete si vyslúžil medzinárodnú pozornosť."

Romana Juhásová, 12. júla 2014 6:00
VIMEO screenshot Foto: VIMEO


Drevené palety, ktoré tvoria základ každého skladu, možno šikovne využiť ako všemožný ekologický nábytok, rustikálnu dekoráciu a navyše, podľa vzoru mladého českého vynálezcu Tomáša Moravca, aj ako dopravný prostriedok. Bez vydýchaného vzduchu vo verejných dopravných prostriedkoch a problémov s parkovaním.

Ako to funguje? Umelec pripevnil na jednoduchú paletu kolieska, čím ju pretvoril na prostriedok pripomínajúci skejtbord alebo kolobežku, na ktorých sa taktiež rozbiehame pomocou odrazu nohou. Paletu následne umiestnil na električkovú trať smerujúcu dole z kopca a už si len vychutnával vietor vo vlasoch.

Pre lepšiu predstavu zhliadnite ukážkový záznam originálnej jazdy centrom hlavného mesta.

Úzke koľajnice sú niekedy výhodou


Prečo si Pražan pre svoj experiment vybral práve Bratislavu? Dôvod je veľmi pragmatický a spočíva v šírke električkovej trate. Ako sám zdôvodňuje na svojej internetovej stránke, rozostup bratislavských električkových koľají je o 435 milimetrov užší ako medzi koľajnicami v Prahe či Plzni. Električky v spomínaných českých mestách, no napríklad aj v Brne a Košiciach, sú vďaka širšiemu rozchodu stabilnejšie, no tie bratislavské zas výborne sedia ku konštrukcii klasickej europalety. Pre niekoho je aj menej viac.

Americké médiá oživili šesťročný nápad vo veľkom


Video pod názvom Pallet pochádza ešte z roku 2008. Mediálnej pozornosti, dokonca medzinárodnej, sa však dočkalo až v posledných dňoch. Odvysielala ho americká televízna spoločnosť NBC News, na svojich webových stránkach ho zdieľal cestovateľský portál Lonely Planet, magazín o dizajne Design Boom, no objavil sa aj na internetovej verzii jedného z najväčších amerických novín USA Today. Bratislava sa tak vďaka mladému Čechovi teší nezvyklému záujmu.

Nápad je to zrejme širšie neuplatniteľný a dopravným podnikom intenzívne kritizovaný, no nepochybne upútal a pobavil nielen obyvateľov hlavného mesta.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto
Ochutnajte Provensálsko vo Viedni, chystajú sa levanduľové dni
Celosvetovo uznávaný turistický portál ocenil slovenské pamiatky
Dovolenková fotoinšpirácia: Azúrové Nice očarí každého
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky

Komentáre