Cestovanie

INDIA - JAIPUR: Ženy v pevnosti Amer hrali o priazeň maharadžu šach

"Jaipur je „malé“ mesto vo vnútrozemí Indie. Sídlo sa taktiež nazýva „ružovým mestom“, kvôli jeho historickému centru, kde sú paláce postavené z oranžovo-ružových tehál. "

, 24. januára 2015 8:00
Nádvorie pevnosti Amer. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka


Jaipur má tri a pol milióna obyvateľov (hovoria o ňom ako o „malom“ meste) a je hlavným mestom štátu Rajastan, jeho kultúrnym centrom a zároveň aj sídlom maharádžu. Súčasný maharádža má 17 rokov a nemá žiadnu reálnu moc, no on a jeho rodina inkasujú všetky peniaze, ktoré turisti zaplatia ako vstupné za návštevu pamiatok.
Múzeum Albert Hall. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka

Hlavnou dominantou mesta je múzeum Albert Hall, postavené pri príležitosti návštevy Waleského princa Alberta Edwarda v Jaipure v roku 1876. Najskôr mala budova slúžiť ako radnica alebo vzdelávacie centrum. Dnes v múzeu nájdete zbierky zbraní, kníh, váz, ale aj egyptských sošiek, sarkofágov či čínskeho šatstva.

Ďalšou významnou pamiatkou mesta je Veterný palác. Slúžil maharadžovým ženám a návštevníkom z iných krajín sledovať život na ulici.
Veterný palác. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka

Budova bola kedysi zdobená zlatými výčnelkami, no Angličania ich pri svojom odchode z Indie všetky pobrali, ako nám s výčitkou v hlase povedal náš sprievodca.

Jaipur sa rozkladá v doline medzi pahorkami a čo by to bolo za mesto, keby nemalo pevnosť? Aby významom nezaostalo za ostatnými mestami, sú tu rovno tri: Jaigarh, Nahargarh a Amer, spomedzi ktorých je tá posledná najvýznamnejšia.

Nádvorie pevnosti Amer, v ktorej sídlil počas letných mesiacov maharadža, spolu so svojimi ženami. Najviac v pevnosti sídlilo 12 žien, ktoré sa delili o Pratapa Singha. Za jednou z nich, za prvou a obľúbenou chodil maharadža sám, tie ostatné o jeho priazeň hrali šach.

Na turisticky obľúbených miestach si dávajte pozor na vreckárov a aj na teenagerov, najmä dievčatá, ktoré sa z vás budú snažiť vymámiť telefónne číslo. Nezistili sme, za akým účelom, no vaša prezývka na sociálnych sieťach im stačiť nebude.

Ďalším klenotom mesta je Jantar Mantar, akési observatórium postavené maharadžom Jai Singhom.
Jantar Mantar. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka

Súčasťou observatória sú aj obrovské slnečné hodiny, ktoré merajú čas s presnosťou na dve sekundy. Postavené boli v prvej polovici 18. storočia. Menej vzdelaným by mohli pripomínať skôr skejtboardovú u-rampu.

Samozrejme, aj v historicky a kultúrne bohatom meste, akým Jaipur nepochybne je, vidieť kontrasty medzi krásou a chudobou. Chudobné kočovnícke rodiny stanujú na periférii mesta. Nerobia však problémy ani hluk, nekradnú a neznepríjemňujú životy iným ľuďom.
Predmestie mesta Jaipur. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka

Hovoriac o histórii, v Indii si na svoje prídu aj motoristi. Takýto veterán, Hindustan Ambassador, zazriete tak 20-krát za deň a to sa začal vyrábať v roku 1958!
veterán v uliciach Jaipuru. Foto: Webmagazin.sk/Michal Dutka

Ak sa teda chystáte do Indie, alebo len plánujete dovolenku v exotickej krajine a máte 3 či štyri dni nazvyš, Jaipur sa jednoznačne oplatí navštíviť.

ODPORÚČAME AJ:
Burdž Chalífa je už päť rokov najvyšším mrakodrapom sveta
Chystáte sa na lyžovačku? V Dolnom Rakúsku si príde na svoje každý
Úžasné letisko Changi: Vyrastie v ňom les s vodopádom
Pár hodín na letisku? Odskočte si na bezplatnú prehliadku mesta
Ráno v Tokiu? Začnite deň na bláznivom rybom trhu Tsujiki

Komentáre