Autá

Najakčnejší Golf na svete sa ponúka aj hore bez

"VW GTI Supersport Vision Gran Turismo Concept je celý názov automobilu, ktorý môžete v týchto dňoch obdivovať aj na bratislavskom autosalóne. "

Erik Stríž, 16. apríla 2015 12:00
Volkswagen GTI Supersport Vision Gran Turismo (koncept 2015) Foto: Volkswagen
Počítačové hry nie sú iba jednoduchou zábavou pre deti, ale aj priestorom, v ktorom môžu automobilky spoločne s dizajnérmi ukázať svetu svoju predstavu o budúcich modeloch. V počítačovej hre sa tak predvedie virtuálny model nielen po vizuálnej stránke, ale vďaka fyzike moderných hier si ich môžeme vyskúšať takmer na vlastnej koži. Ak je hra spravená skutočne dobre, môžeme takmer cítiť hmotnosť vozidla, jeho jazdné vlastnosti a odhadnúť jeho limity.

Výborným príkladom takejto virtuálnej premiéry je vozidlo Volkwagen FTI Supersport Vision predstavené v pretekárskej hre Gran Turismo 6. Automobil patrí medzi tie lepšie, ku ktorým sa je potrebné prepracovať postupnými výhrami.

Volkswagen GTI Supersport Vision na bratislavskom autosalóne Foto: Webmagazin.sk

Vozidlo však neostalo iba vo svete vyspelej 3D grafiky, ale automobilka vyrobila reálny prototyp tohto agresívne pôsobiaceho krásavca. Na bratislavskom autosalóne môžete v týchto dňoch vidieť a takmer sa aj dotknúť (ak vám v tom práve niekto nezabráni) verzie bez strechy, ktorá sa od tej s pevnou strechou výrazne líši.

Verzia so strechou dáva jasne najavo, že našla základ v automobile Volkswagen Golf GTI. Naznačujú to nielen predné svetlomety, ale aj celkový tvar karosérie v štýle hatchbacku a predné svetlomety s nápadnými hranami.

Oveľa agresívnejšie a expresívnejšie pôsobí model bez strechy. Od klasického Golfu GTI sa odlišuje prakticky v každom ohľade a veľa podobností nenachádza ani s bratom vybaveným pevnou strechou.

Volkswagen GTI Supersport Vision Gran Turismo (koncept 2015) Foto: Volkswagen

Pozornosť si vyžadujú ostré krivky karosérie, ktorá je až nevídane členitá. Profil automobilu, ktorý sa na autosalóne ponúka v červenej úprave, je dynamický a nízky. Zaujímavosťou je, že predné sklo nemá klasický sklon, ale je takmer neprerušeným pokračovaním prednej kapoty. Výška predného skla je menej ako dvadsať centimetrov a dokonca aj hlavové opierky v kokpite siahajú do väčšej výšky.

Keby ste si však mohli v tomto vozidle zajazdiť, zistili by ste, že veľa vetra by ste vo vlasoch nemali vďaka dômyselnej aerodynamike modelu.

Volkswagen GTI Supersport Vision Gran Turismo (koncept 2015) Foto: Volkswagen

Prototyp vytvorený pri príležitosti 15. výročia pretekárskej hry Gran Turismo je schopný jazdy a jeho technické parametre sú skutočne pôsobivé. Vstavaný motor V6 TSI má objem valcov tri litre, má dvojité preplňovanie a výkon až 503 konských síl, teda 370 kW.

Maximálny krútiaci moment je až 560 Nm, ktorý motor dosahuje pri 4000 až 6000 otáčkach za minútu. Tento mimoriadny krútiaci moment pre prenášaný na kolesá s priemerom 20 palcov vďaka pohonu štyroch kolies 4MOTION. Vo vozidle je namontovaná automatická 7-stupňová prevodovka DSG.

K vysokému výkonu a krútiacemu momentu je potrebné pridať aj informáciu, že tento koncept dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 305 km/h, pričom na 100 km/h sa dostane v priebehu 3,6 sekundy.

ODPORÚČAME AJ:
Líder vo svete hybridov prichádza s ekologickým SUV
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
SYNONYMUM ÚSPECHU: Toto je jedno z najúžasnejších áut súčasnosti
Nový veľký Mercedes sa dočká aj hybridného pohonu
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu

Komentáre