Autá

Líder vo svete hybridov prichádza s ekologickým SUV

"Nová generácia vozidiel Toyota RAV4 je opäť nápadná a reaguje na aktuálne trendy v dizajne. Zároveň sa ponúka s vyspelým hybridným pohonom. "

Erik Stríž, 9. apríla 2015 8:00
Nová Toyota RAV4 Hybrid Foto: Toyota
Toyota RAV4 je automobil, ktorý môžeme považovať aj za výstavnú skriňu dizajnu v automobilovom priemysle. Tento model reaguje na aktuálne trendy v dizajne veľmi flexibilne a ukazuje smer, ktorým sa bude uberať vzhľad automobilov. Najnovšia verzia modelu RAV4 je snáď najkontroverznejšia spomedzi všetkých ostatných generácií, predovšetkým jej predná maska budí pozornosť členitosťou a plastickými tvarmi svetlometov.

Predné svetlomety využívajú aj technológiu nazývanú “full LED”, čo znamená, že za príplatok môžu byť tvorené výlučne úspornými a výkonnými LED diódami.

Zadná časť automobilu sa tiež nezaobišla bez úprav, dvere kufra sa otvárajú smerom nahor, svetlá sú široké a robustné, celkovo nová RAV4 vizuálne nabrala objem.

Snáď jediná časť vozidla, ktorá sa v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami nezmenila priam radikálne, je jej profil. Z profilu ide stále o model RAV4 so svojím charakterom, ktorý si vozidlo získalo za dvadsať rokov existencie. Áno, je to už celých dvadsať rokov, čo Toyota predáva tento model. To je dostatok času na uplatňovanie inovácií a dokonca aj menších experimentov.

Nová Toyota RAV4 Hybrid Foto: Toyota

Luxusné SUV z RAV4 nebude


Nová RAV4 sa môže pochváliť ekologickým prístupom k životnému prostrediu a komponuje elektromotor do kategórie vozidiel, ktoré sa nesnažia nutne pôsobiť ako luxusné alebo prémiové. Úroveň spracovania interiéru nie je konkurenciou pre nemecké interiéry, ale nemožno tvrdiť ani to, že by výrazne zaostával.

Pozornosť si zaslúži rozsiahlejšie čalúnenie interiéru a moderný volant. V nových RAV4 Hybrid sa bude nachádzať aj 360-stupňový kamerový systém napojený na centrálny 7-palcový displej. Druhý príplatkový plnofarebný displej je umiestnený priamo na prístrojovej doske. V pravej časti tejto prístrojovej dosky sa nachádza tachometer, vľavo nachádzame namiesto klasického otáčkomera s hodnotami otáčok za minútu definíciu aktuálneho stavu motorov (CHG, ECO a PWR).

Nová Toyota RAV4 Hybrid Foto: Toyota

S elektromotorom a pohon všetkých štyroch kolies


Hybridný pohon v podaní Toyoty znamená tradičné skombinovanie spaľovacieho motora s doplnkovým elektrickým. RAV4 vo verzii Hybrid má za primárny motor benzínový agregát s objemom valcov 2,5 litrov. Ten je hlavný a montovaný je v prednej časti vozidla. Sekundárny motor je elektrický, umiestnený je v zadnej časti automobilu a poháňa iba zadnú nápravu. Oba motory tak spoločne vytvárajú pohon všetkých štyroch kolies, ktorý Toyota označuje akronymom AWD (All-Wheel Drive).

Zatiaľ automobilka neuvádza parametre týchto motorov a ani to, či vozidlo dokáže jazdiť výlučne na elektrinu. Očakávame však, že elektromotor bude plniť funkciu doplnkového motora, ktorý pomáha znižovať emisie CO2 a spotrebu benzínu.

Nová Toyota RAV4 Hybrid Foto: Toyota

Bezpečnostný balík ako štandard


RAV4 Hybrid ponúkne v základnej cene pomerne rozsiahly bezpečnostný balíček, ktorý poznáme aj z iných vozidiel značky Toyota. Niektoré z nich sú zasa novinkou, ktorú čoskoro zaradia do svojho portfólia aj modely Auris a Avensis.

Do balíka patria aj funkcie ako prednárazový bezpečnostný systém (PCS), sledovanie vybočenia z jazdného pruhu (LDA), automatické diaľkové svetlá (AHB), rozpoznávanie dopravných značiek (RSA) a adaptívny tempomat (ACC). To všetko v záujme vyššej bezpečnosti.

Nová Toyota RAV4 Hybrid sa dostane do predajní najskôr začiatkom budúceho roka. Predávať sa bude v niekoľkých úrovniach výbavy, pričom ceny základu ani jednotlivých verzií zatiaľ automobilka neupresnila.


Zdroj: Tlačová správa Toyota Motor Slovakia

ODPORÚČAME AJ:


Elektromotor s prevodovkou? Elektrický Beetle tak zlepšuje dojazd
Nový veľký Mercedes sa dočká aj hybridného pohonu
Hybridné BMW X5 bude mať elektromotor ako doplnok
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém

Komentáre