Autá

SYNONYMUM ÚSPECHU: Toto je jedno z najúžasnejších áut súčasnosti

"Rolls-Royce je považovaný za synonymum úspechu, technickej vyspelosti a prestíže. Wraith nie je iba oživením modelu z roku 1938, ale najmä jedinečným zhmotnením luxusu. "

Erik Stríž, 3. apríla 2015 12:00
Rolls-Royce Wraith Foto: Rolls-Royce Motor Cars
Rolls-Royce Wraith je snom nejedného chlapca. Pokojne aj takéto 30 či 50-ročného chlapca, pretože nadobudnúť akýkoľvek Rolls-Royce sa dá prirovnať splneniu životného sna, alebo získaniu nesmierne hodnotného umeleckého diela. Automobilka vo svojej tlačovej správe z roku 2012 uvádza, že pri vývoji aktuálneho modelu Wraith sa riadili slovami spoluzakladateľa značky, Sira Henryho Roycea: “Vezmite to najlepšie, čo existuje a spravte to ešte lepším.”

Toľko úvodné slová o automobile, ktoré má za sebou viac rokov, ako možno očakávate.

Rolls-Royce Wraith z roku 1938 Foto: Rolls-Royce Motor Cars

77-ročný mládenec

Keď nám niekto povie o Rolls-Royce Wraith, zvyčajne si predstavíme veľké luxusné kupé s typickým hranatým dizajnom karosérie. To je však iba záležitosť modelu Wraith vyrábaného od roku 2012, jeho predchodca má v skutočnosti už 77 rokov a celkom iný vzhľad.

Pôvodný Rolls-Royce Wraith sa datuje na rok 1938. Slovo Wraith znamená v staršej írštine niečo ako duch alebo duša. Tento automobil sa vyrábal iba dva roky a vznikol v počte 492 kusov, pričom jeho obstarávacia cena bola 1700 libier. Na dnešné pomery smiešna cena, avšak vtedajšia hodnota peňazí bola značne odlišná, vozidlo si aj tak mohli kúpiť iba bohatí ľudia.

Pôvodný Wraith sa vyrábal so 6-valcovým motorom s objemom 4257 kubických centimetrov (4,2 litra) a kombinovaný bol s manuálnou 4-stupňovou prevodovkou. Pri hmotnosti takmer dve tony dokázal jazdiť rýchlosťou 137 km/h a na rýchlosť 80 km/h vyštartoval za niečo vyše 16 sekúnd.

492 vyrobených kusov nebolo zákazníkom dodaných hneď. Väčšina z nich sa dočkala svojich majiteľov v priebehu rokov 1938 až 1940, ale posledné kusy boli dodané až v roku 1947, teda krátko po skončení druhej svetovej vojny. Ešte v roku 1946 automobilka predstavila model vo verzii Rolls-Royce Silver Wraith.

Rolls-Royce Silver Wraith II z roku 1976 bol dlhšou verziou modelu Silver Shadow II Foto: Wikimedia Commons
Nasledovalo niekoľko desiatok rokov bez modelu Wraith. V roku 1976 sa síce v ponuke automobilky začal objavovať automobil s názvom Silver Wraith II, išlo však o prerobený Silver Shadow II. Názov Wraith značil dlhší rázvor kolies.

Rolls-Royce Wraith Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Nový dizajn a nový typ karosérie

V roku 2012 prišlo skutočné oživenie konceptu Wraith. Automobil mal nadobudnúť nové tvary a aj zaradenie, vozidlo prišlo o dvojicu zadných dvier a aj prednú masku, ktorá pre neho bola dovtedy typická. Dizajnérom novej generácie Rolls-Royce Wraith je Pavle Trpinac a oficiálna premiéra vozidla prebehla v januári 2013. V tom istom roku si ho mohli vyskúšať prví zákazníci.

Aktuálna generácia modelu Wraith má prevedenie kupé a je dlhé až 5,2 metra, čo je iba o niekoľko milimetrov viac ako dĺžka prvého modelu spred takmer 80 rokov. Hmotnosť však narástla z 1,9 tony na 2 440 kilogramov. Motor s dvojitým preplňovaním má objem až 6,6 litrov a dvanásť valcov, kombinovaný je s automatickou 8-stupňovou prevodovkou.

Rolls-Royce Wraith Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Významný skok vpred spravila automobilka nielen v dizajne karosérie, ale aj atmosféry a komfortu interiéru. Za desaťročia sa toho zmenilo priveľa na to, aby sme mohli zmeny prehliadnuť. Aktuálny Wraith ponúka prakticky rovnaký dizajn interiéru ako ostatné modely automobilky, dominujú v ňom kvalitné materiály a prvotriedne ručne spracované detaily. Zvýšená pozornosť je venovaná každej maličkosti, pretože práve za ne si zákazníci platia státisíce eur. Okrem rozsiahleho čalúnenia do exkluzívnej kože tu nachádzame kovy, drevo a aktívne využívanie technológie LED.

Rovnako ako ostatné automobily značky Rolls-Royce, aj Wraith je skladaný ručne priamo vo Veľkej Británii.

Najnovšej úpravy modelu Wraith sme sa dočkali práve v týchto dňoch vďaka autosalónu v New Yorku. Špeciálna edícia vozidla má dlhý názov Wraith Inspired by Film special edition a okrem tajomne metalickej úpravy karosérie a čierneho interiéru bude disponovať aj upraveným 6,6-litrovým motorom V12 s výkonom až 624 koní.

Zdroje:
Rolls-Royce, Wikipedia


ODPORÚČAME AJ:
Nová generácia vozidiel Lincoln chce stavať na okázalom luxuse
Modernizovaný britský sedan vie jazdiť aj na lanách
Jaguar vyrobí 12 kusov svojho vyše 50 rokov starého modelu
Britská automobilka chce redefinovať koncept GT novým crossoverom
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre