Autá

Britská automobilka chce redefinovať koncept GT novým crossoverom

"Aston Martin DBX je zatiaľ iba koncept, ale naznačuje smer, ktorým sa táto britská automobilka môže v najbližších rokoch vydať. "

Erik Stríž, 5. marca 2015 14:00
Aston Martin DBX (koncept 2015) Foto: Aston Martin
Značka Aston Martin sa snaží na autosalóne v Ženeve dokázať, že práve jej automobil je symbolom komfortu na cestách s príponou GT. Koncepčným vozidlom s názvom DBX prezentuje svoju víziu o modernom luxuse a vyspelých jazdných vlastnostiach.

Aston Martin DBX sa predstavuje ako vozidlo postavené na rozmerných kolesách a s viditeľne veľkou svetlou výškou podvozka.

Predstavený koncept je nositeľom ikonického dizajnu, ktorý odlišuje vozidlá značky Aston Martin od ostatnej konkurencie, predstavuje sa však v takej forme, ktorú sme doteraz nemali možnosť zhliadnuť. Koncept DBX je viac crossover ako limuzína alebo športové auto, chce odviezť svojich pasažierov s dôrazom na komfort a všadeprítommý luxus.

Aston Martin DBX (koncept 2015) Foto: Aston Martin

Na automobile nachádzame dizajnové prvky celkom typické pre britskú automobilku, ktorá sa už celé desaťročia objavuje vo filmoch popri nie celkom tajnom agentovi s číslom 007. Reč je predovšetkým o vzhľade zadných i predných svetlometov, o prémiovo pôsobiacej maske chladiča a celkovo dynamickom profile vozidla. Aj keby na prednej kapote nebolo okrídlené logo Aston Martin, nemohli by sme si koncept omylom priradiť žiadnej inej automobilke.

Písmeno X názve zvyčajne znamená, že je vozidlo vybavené pohonom všetkých štyroch kolies a platí aj pre tento koncept. Môžeme však tvrdiť, že toto je jediný detail, v ktorom sa koncept od Aston Martinu približuje bežným automobilom. Všetko ostatné, od typu karosérie až po interiér, je celkom jedinečné.

Ak by ste ale čakali vzhľad interiéru s robustnými sedadlami, masívnymi stredovými panelmi a množstvom budíkov, boli by ste sklamaní.

Aston Martin DBX (koncept 2015) Foto: Aston Martin

Napriek pomerne rozmernému interiéru je vozidlo vybavené iba dvojicou dverí, jednými na každej strane. Vnútro kokpitu vyzerá na prvý pohľad ako nedokončené, avšak po dôkladnejšom preskúmaní fotografií usudzujeme, že jednoduchosť bola zámerom dizajnérov.

V interiéri nachádzame oveľa viac priestoru, ako v akomkoľvek inom sériovo vyrábanom automobile. Môže za to fakt, že dizajnéri z interiéru celkom odstránili masívny stredový panel a dokonca aj prístrojová doska sa zredukovala na minimum. Prakticky jediné ovládacie prvky má na dosah rúk vodič, pričom ani ten nebude trpieť prebytkom ovládačov, pák a otočných voličov.

Najviac zaujme volant s industriálnym imidžom, ktorý bude predmetom mnohých sporov v internetových diskusiách. Jeho industriálny dizajn sa nebude páčiť každému, ale snaží sa predstaviť volant v celkom odlišnej podobe. Zaujímavosťou je displej umiestnený do stredu volantu, ktorý zobrazuje virtuálny tachometer.

Aston Martin DBX (koncept 2015) Foto: Aston Martin


Predstavitelia značky Aston Martin otvorene priznávajú, že model DBX nebude nasadený do sériovej výroby. Uznávajú však, že sa môže stať vzorom pre budúce modely automobilky - a to je pre fanúšikov inovácií v automobilovom priemysle pomerne dobrá vyhliadka, že na cestách raz uvidia mestský crossover s kupé karosériou.


ODPORÚČAME AJ:
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov
Bohatý tatino sa už nemusí báť ani terénu
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Prezidentská limuzína oslavuje 50. narodeniny novým modelom
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi

Komentáre