Autá

Jaguar vyrobí 12 kusov svojho vyše 50 rokov starého modelu

"Jaguar Mark II by Callum je názov automobilu s klasickými črtami, ale vyspelými jazdnými vlastnosťami. Jaguar vyrobí 12 exemplárov automobilu, ktorý napriek prvému dojmu nie je veterán. "

Erik Stríž, 12. marca 2015 14:00
Jaguar Mark II by Callum Foto: Classic Motors Cars Limited
História automobilky Jaguar sa dá nepochybne rozdeľovať podľa viacerých kritérií, ale keď sa rozhodneme určovať ju podľa dizajnu automobilov, epochy budú dve. V prvej Jaguar predstavoval svoje automobily v krásnom klasickom dizajne s veľkými oblúkmi a s dôsledne prepracovanými tvarmi karosérie, druhá časť histórie je zasa venovaná modernému dizajnu a poskytovaniu prvotriedneho komfortu. Spomenutú prvú historickú epochu si teraz Jaguar pripomína oživením modelu Mark II.

Ponechal mu klasický dizajn karosérie aj interiéru, ale po technickej stránke ide o moderný automobil.

Jaguar Mark II by Callum Foto: Classic Motors Cars Limited

Veterán-neveterán, vnútornosti pôjdu do koša


S uvedením dvanástich exemplárov staronového Jaguaru Mark II je spojený veľmi zaujímavý príbeh, ktorý však má potenciál rozdeľovať fanúšikov automobilového priemyslu. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že ak sa renovujú veterány, malo by sa to robiť s ohľadom na zachovanie ich pôvodných dielov alebo dokonca aj technologického postupu opráv.

V tomto smere sa Ian Callum, šéfdizajnér automobilky Jaguar, pred očami fanúšikov veteránov veľmi neblysol.

Jaguar Mark II by Callum Foto: Classic Motors Cars Limited
Svoj veterán Mark II podrobil pre niekoho hroznej skúsenosti, keď ho nechal kompletne rozobrať a okrem karosérie na ňom pomenil všetko, čo sa dalo. Výsledkom mal byť stále model Mark II, avšak spracovaný tak, aby bol schopný každodennej prevádzky, aby ponúkal vyššiu mieru komfortu a bezpečnosti.

Automobil má novú zadnú nápravu s nezávislým zavesením a pod kapotou pracuje 4,3-litrový motor z automobilu Jaguar XK. Tento šesťvalec je schopný vyvinúť výkon až 256 koní a pôsobivý krútiaci moment 380 Nm. Fanúšikov klasického riadenia automobilov nepochybne poteší manuálna 5-stupňová prevodovka. Automobil je postavený na kolesách so 17-palcovými diskami.

Spomenutá nová zadná náprava nie je jedinou inováciou podvozka, okrem iného sa môže pochváliť efektívnejšími tlmičmi, bezpečnejším brzdným systémom a priama skúsenosť s vozidlom bude vylepšená prítomnosťou posilňovača riadenia.

V skratke, nový Jaguar Mark II je moderným vozidlom s klasickým dizajnom.

Jaguar Mark II by Callum Foto: Classic Motors Cars Limited

Výroba na objednávku


Keď Ian Callum ukázal svoj nevšedný počin pod hlavičkou spoločnosti Classic Motors Cars Limited, ktorá je projektom automobilky Jaguar, vyvolal tým nadšené ohlasy verejnosti. Samozrejme, ortodoxní fanúšikovia veteránov krútia nad krokmi Iana Calluma hlavami, avšak iní fanúšikovia veteránov začali od Jaguaru žiadať, aby začal nový Mark II vyrábať znova.

Jaguar Mark II by Callum Foto: Classic Motors Cars Limited
Automobilka záujemcom vyhovela a v rámci projektu Classic Motors Cars Limited, ktorý sa má starať o zachovanie dedičstva značky Jaguar pre budúce generácie, vznikne celkovo 12 exemplárov vozidla Mark II. Zákazníci si zaň zaplatia minimálne 350-tisíc libier a svoje nové auto si budú môcť personalizovať vďaka širokej palete materiálov, čalúnení a farieb.

ODPORÚČAME AJ:


Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov
Bohatý tatino sa už nemusí báť ani terénu
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Prezidentská limuzína oslavuje 50. narodeniny novým modelom
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi

Komentáre