Autá

Do veľkomesta stačia tri kolesá, päť konských síl a elektrina

"Experimentálne mestské vozidlo i-Road sa tento týždeň dočkalo nasadenia do japonského veľkomesta. Cieľom projektu je okrem iného aj znížiť záťaž na životné prostredie. "

Erik Stríž, 11. apríla 2015 8:00
Mestské elektrické vozidlo Toyota i-Road Foto: Toyota
Automobilka Toyota je dnes najväčším producentom automobilov na svete a užíva si tiež pozíciu lídra v oblasti vývoja a predaja hybridných vozidiel. Apel na znižovanie negatívnych dôsledkov dopravy na životné prostredie sa transformuje do mnohých projektov, pričom najnovším zrealizovaným je ten s názvom i-Road. Ide o veľmi kompaktné vozidlo s tromi kolesami a priam minimálnymi nárokmi na prevádzku. Tento týždeň bolo uvedené do Tokia a vybraní šťastlivci na ňom môžu jazdiť mestom v bežnej premávke.

i-Road je dvojmiestne elektrické auto pre moderný životný štýl, ktorý vyžaduje neustály pohyb vo veľkom meste. V ňom môže byť problém s parkovaním, dopravnými obmedzeniami a priestorom ako takým. Niektoré z týchto problémov môže malé mestské auto vyriešiť, pretože jeho rozmery pripomínajú skôr väčšiu motorku.

Zaujímavosťou je, že tento týždeň sa do ulíc Tokia vydalo niekoľko vozidiel i-Road, pričom funkčné prototypy sú prakticky na nerozoznanie od pôvodného konceptu z prvej polovice roku 2013.


Zdroj: Youtube.com/ToyotaGlobal

Vozidlo Toyota i-Road teda nie je klasický automobil, ale nie je ani motorkou a ani žiadnym hierarchicky nižšie posadeným vozidlom. Má tri kolesá s nezvyčajne flexibilnými nápravami a kokpit s takmer plnohodnotným interiérom.

Slovo takmer pritom má svoje opodstatnenie. Interiér sa totiž podobá viac na kokpit monopostu, normálne auto pripomína snáď skutočnosťou, že sa v ňom nachádza volant. Ale aj ten je trocha iný od toho, na ktorý sme zvyknutí. Interiér je čo možno najjednoduchší a najúspornejší, nemožno hovoriť o vysokej miere komfortu alebo luxusu.

Základom je volant, dvojica pedálov, sedadlo a centrálny displej informujúci o aktuálnej rýchlosti a energetickej rezerve.

Mestské elektrické vozidlo Toyota i-Road Foto: Toyota

Ak ste si pozreli vyššie uvedené video, nepochybne ste si všimli nápadnú flexibilitu náprav s kolesami. Zadné koleso je viacmenej pevné a slúži na pasívne udržiavanie stability, dve predné kolesá sú však technologickým míľnikom. Každé z nich je zavesené nezávisle a umožňuje pomerne veľké naklonenie.

Dizajnéri tohto riešenia sa nechali inšpirovať pohybom nôh korčuliarov a lyžiarov. Obe nohy sú v zákrutách pevne na zemi, nakláňa sa samotné telo. V prípade malého vozidla sa nakláňa celá jeho kabína. Dôvod, prečo Toyota zvolila práve toto nezvyčajné riešenie, je veľmi jednoduchý - takto je možné vyberať aj veľmi ostré zákruty vo vyššej rýchlosti. Dôležité je to najmä vtedy, keď hmotnosť vozidla nepresahuje zopár stoviek kilogramov.

Mestské elektrické vozidlo Toyota i-Road Foto: Toyota

Toyota i-Road využíva silu dvoch elekromotorov s výkonom 2 kW, každý z nich je namontovaný na jednom z predných kolies. 2 kilowatty sú ekvivalentom pre 2,6 konských síl, spoločne tak majú dva elektromotory výkon niečo málo cez päť koní. To je v porovnaní s pomerne bežnými 100-koňovými automobilmi úsmevná hodnota, avšak na každodenný pohyb v meste to vraj celkom stačí.

Automobil i-Road dokáže na jedno nabitie prejsť 50 kilometrov, pričom opätovné nabitie batérií zaberie iba tri hodiny.


Zdroj: Toyota


ODPORÚČAME AJ:
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém
Líder vo svete hybridov prichádza s ekologickým SUV
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Elektromotor s prevodovkou? Elektrický Beetle tak zlepšuje dojazd
Nový veľký Mercedes sa dočká aj hybridného pohonu

Komentáre