Autá

Elektromobil budúcnosti alebo prehnané ambície?

"Elektromobil Model 3 zarobil automobilke Tesla desiatky miliónov dolárov aj napriek tomu, že sa ešte nevyrába. "

Erik Stríž, 4. apríla 2016 13:00
Tesla Model 3 (2018) Foto: Tesla Motors
Elon Musk, zakladateľ americkej automobilky Tesla, minulý týždeň s pompou odhlalil podobu svojho tretieho sériovo vyrábaného elektromobilu. Volá sa Model 3, čím chce upozorniť na dve veci: za prvé, je tretím modelom automobilky, ktorý sa vyrába v štandardnej sériovej produkcii; za druhé má za úlohu konkurovať BMW radu 3, ale to je skôr kuloárna informácia. V skutočnosti bude mať Tesla veľmi ťažké, pretože prekonať povesť, charakter a jazdné vlastnosti trojkových bavorákov bude úloha na dlhé roky.

V každom prípade, nový Model 3 od značky Tesla je najlacnejším elektromobilom od výrobcu, má skvelé výsledky v testoch bezpečnosti (v Spojených štátoch vo všetkých kategóriách získal 5 hviezdičiek) a výlučne elektrický pohon. Automobil je postavený na platforme, ktorú Tesla vyvinula špeciálne pre neho a hoci zdieľa technológie i patenty s väčšími automobilmi Model S a Model X, má byť od nich výrazne odlišný.

Tesla Model 3 (2018) Foto: Tesla Motors
V prvom rade je to veľkosť, čím Model 3 osloví širokú verejnosť. Tá je prakticky rovnaká, ako má BMW radu 3, teda ide o automobil vhodný aj do prudko urbanizovaného prostredia, kde nemusí byť vždy veľa priestoru na parkovanie. Spomedzi trojice tesláckych automobilov bude Model 3 najmenší, avšak poskytne priestor pre piatich dospelých pasažierov vrátane vodiča a ešte ďalší priestor má vyhradený pre batožinu.

Keby sme chceli Model 3 zaradiť podľa typu karosérie, mohli by sme mať problém - často sa označuje ako sedan, ale skôr by sme ho mohli považovať za liftback (dvere kufra majú pánty až uprostred strechy). Ale určite by sme mohli súhlasiť aj s ľuďmi, ktorí v Modeli 3 vidia aj akýsi čudný hatchback, sportback alebo päťdverové kupé.

Tesla Model 3 (2018) Foto: Tesla Motors

Elektrický pohon všetkých štyroch kolies

Tesla Model 3 využíva vlastný podvozok, avšak koncepčne sa podobá na Model S a Model X. Jeden elektrický motor je namontovaný na prednej náprave a ten druhý (zjavne silnejší) na tej zadnej. Výrobca ešte neupresňuje, aký je výkon týchto elektromotorov a dokonca ani to, akou batériou sú napájané.

Vlastne je takmer nepochopiteľné, že sa k dnešnému dňu našlo viac ako 130-tisíc ľudí, ktorí si toto vozidlo už predobjednali a zaplatili zaň zálohu vo výške tisíc amerických dolárov. Jednoduchou matematikou sa dopracujeme k výsledku, že automobilka Tesla na tomto automobile zarobila viac ako 130 miliónov amerických dolárov, a to ešte ani neupresnila jeho technické vlastnosti.

Vyzerá to tak, že práve Model 3 by mohol byť ten automobil, ktorý vytiahne Teslu z pretrvávajúcej finančnej straty…

Tesla Model 3 (2018), interiér Foto: Tesla Motors

Interiér ako z vesmírnej lode

Tesla Model 3 prichádza s interiérom, ktorý aj na dnešnú dobu pôsobí futuristicky. Zdá sa, že celkom vynecháva mechanické ovládače, tlačidlá a otočné voliče, nahradzuje ich veľkým 11-palcovým dotykovým tabletom. Ešte zaujímavejšie znie skutočnosť, že na oficiálnej prezentácii Modelu 3 sa automobil predviedol bez tachometra pred volantom. Vyzeralo to tak, akoby naň dizajnéri celkom zabudli, pretože aktuálna rýchlosť sa nezobrazovala ani na veľkom dotykovom displeji. Je možné, že tento podstatný detail dizajnéri zakomponovali do head-up displeja alebo do inej, možno revolučnej, formy.

Volant nebol vybavený žiadnymi funkčnými tlačidlami, čo tiež považujeme za neštandard, veď aj Model S ich má. Vyslovujeme teda predpoklad, že interiér sa ešte bude v Modeli 3 vyvíjať.

Interiér odvezie päť ľudí, ktorí by nemali mať žiadny problém s pohodlím. Výrobca ale opäť neupresňuje detaily, teda napríklad šírku sedadiel, výšku stropu vzadu alebo hocičo iné.

Tesla Model 3 (2018) Foto: Tesla Motors

Výroba sa spustí budúci rok

Tesla Model 3 sa začne vyrábať až v priebehu roka 2017 a v tom istom roku by sa mal dostať aj k prvým zákazníkom. Americká automobilka tvrdí, že nový model elektromobilu jej pomôže naplniť výrobné kapacity na 500-tisíc kusov automobilov ročne, čo by znamenalo, že všetkých 130-tisíc predobjednaných automobilov by mohlo byť doručených v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Odborná verejnosť však upozorňuje, že Model 3 bude pravdepodobne nedostatkovým tovarom. Vraj sa k nemu širšia verejnosť dostane najskôr v roku 2019, kedy by sa mali doručiť posledné predobjednané kusy.

Cena automobilu Tesla Model 3 je stanovená na 35-tisíc amerických dolárov, k tomu je však potrebné pripočítať si rôzne poplatky a prípadne doplnkovú výbavu. Samotná Tesla upozorňuje, že s lepšou 80 kWh batériou bude stáť Model 3 až 60-tisíc dolárov, čo už nie je tak pôsobivé.


Zdroj: Tesla Model 3

ODPORÚČAME AJ:
Ferrari šokuje: Monoposty F1 sa zmenia
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi
Pokrok nezastavíš: Aj ikonické Porsche 911 pôjde na baterky
Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte

Komentáre