Autá

Pokrok nezastavíš: Aj ikonické Porsche 911 pôjde na baterky

"Porsche 911 je jedno z najikonickejších športových automobilov na svete. Ťažko si predstaviť, že by toto krásne vozidlo jazdilo na naftu, nie ešte na elektrinu. Vyzerá to ale tak, že bude - a čoskoro."

Erik Stríž, 26. januára 2016 15:00
Porsche 911 Carrera 4 GTS (2015) Foto: Porsche
Porsche 911 sa vyrába od roku 1964 a dnes sa stretávame s jeho siedmou generáciou s označením 991. Okrem dizajnu je pre model 911 typických niekoľko konštrukčných prvkov, konkrétne motor uložený vzadu, pohon zadnej nápravy, pomaly sa zvažujúca zadná časť karosérie a okrúhle svetlomety. Súčasná generácia najvýkonnejšieho variantu 911 Turbo S dokáže vyvinúť maximálny výkon 572 konských síl, čo je až štvornásobok pôvodnej 911-ky.

Časom sa síce veľa vecí zmenilo, okrem iného dostalo Porche aj pohon všetkých štyroch kolies, ale charakter vozidla ostal nezmenený. Je tomu tak aj vďaka pretrvávajúcej dôvere automobilky k benzínovým motorom.

Vyzerá to tak, že sila jediného benzínového motora už čoskoro nebude pre Porsche 911 tak príznačná, ako tomu bolo dodnes. Už o štyri roky chce totiž automobilka svoj športový automobil vybaviť doplnkovým elektrickým motorom. Pre viaceré odborné motoristické magazíny to povedal Erhard Mössle, konštrukčný šéf spoločnosti Porsche, avšak stále ponechal svoje slová v rovine úvah. Automobilka totiž musí čeliť agresívne rastúcim obmedzeniam, čo sa týka emisií jej motorov. Aby mohla prísne normy spĺňať, bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať do svojho športového modelu zakomponovať aj elektrický motor.

Porsche 911 Carrera GTS (2015) Foto: Porsche
V praxi by to nemuselo znamenať stratu charakteru populárnej 911-ky. Elektrický motor by mal za úlohu vhodne dopĺňať hlavný spaľovací agregát, pričom by nemal ovplyvňovať samotnú jazdu. Jeho prednostným a možno aj výlučným cieľom by bolo znižovanie spotreby a emisií - je totiž takmer nepredstaviteľné, že by sa slávne Porsche 911 rozbiehalo potichu vďaka elektrickému motoru a do rýchlosti 30 kilometrov za hodinu by jazdilo bez účasti benzínu.

Porsche 911 Carrera 4 GTS (2015) Foto: Porsche
Avšak, pravda je aj to, že taká Tesla Model S nemá s mimoriadnym zrýchlením žiadny problém, hoci na to používa práve elektrické motory. A prekonáva mnohé iné športové modely prémiových nemeckých a britských automobiliek.

Zdroj: Porsche 911 will introduce plug-in power in 4 years


ODPORÚČAME AJ:
Demonštrácia nemeckej precíznosti a športovej prémiovosti
Purista zameraný výhradne na pôžitok z jazdy
Pozrite sa, ako vyzerá ručná výroba auta za vyše 700-tisíc eur
Audi R8: Naprieč dekádami takmer bez zmeny
Porsche 964, legenda žijúca dodnes

Komentáre