Autá

V USA majú nový spôsob ukončenia autonaháňačky: Zamotať sa do kolesa

"Nový zadržiavací mechanizmus na policajných autách by mohol výrazne zredukovať ohrozenie verejnosti a zvýšiť efektivitu policajných zásahov. "

Erik Stríž, 13. novembra 2016 10:00
Grappler Police Bumper od Stock Enterprises Foto: Stock Enterprises
Grappler Police Bumper je nový a pritom celkom jednoduchý vynález. Je veľmi pravdepodobné, že sa stane výbavou niektorých policajných automobilov, ktoré budú s jeho pomocou vedieť ukončiť automobilové naháňačky v priebehu niekoľkých sekúnd.

Vyzerá to jednoducho a aj to jednoduché je. Až sa človek pýta: “Prečo som to nevymyslel ja?”

Nakoniec tento vynález skonštruovali v Spojených štátoch a na internete si výrobca okamžite vyslúžil množstvo priaznivcov. Video, na ktorom firma demonštruje svoj účinný vylepšovák, má na YouTube už viac ako dva milióny zhliadnutí.

Stock Enterprises vyrobilo nadstavec s popruhmi ako inováciu, ktorou je možné ešte efektívnejšie bojovať s kriminalitou. Praktické riešenie prichádza v čase, kedy často sledujeme divoké naháňačky policajtov so zlodejmi áut. Dejú sa všade na svete, avšak v Spojených štátoch, kde majú aj lokálne médiá vlastné vrtuľníky so živým prenosom, sa o nich dozvedáme najčastejšie.

Zdroj: Grappler Police Bumper (youtube.com)

Zadržiavaci manéver je možné vykonať aj v plnej premávke, pretože zastavované vozidlo sa pri zachytení zadného kolesa nevytáča. Zastaviť je možné aj vozidlá s prívesným vozíkom, terénne autá, sedany a údajne aj automobily, ktoré sú silnejšie než policajné. Zastavenie je potom kontrolované, primerane rýchle, ale dôrazné a účinné.

Ak vodič prenasledovaného vozidla po zachytení vystúpi a začne utekať po vlastných nohách, policajné auto sa dokáže v okamihu od zadržiavacieho mechanizmu odpojiť a pokračovať v jazde bez neho.



ODPORÚČAME AJ:
Nemci predstavili 10 nových áut naraz, vrátane hybridu a kabria
Elektromobil budúcnosti alebo prehnané ambície?
Kórejský hybridný liftback môže ohroziť aj slávny Prius
Pokrok nezastavíš: Aj ikonické Porsche 911 pôjde na baterky
Najmenšie Audi bude jazdiť na tri valce a aj na elektrinu

Komentáre