Autá

Motorka inšpirovaná kultovým filmom Tron pôjde do aukcie

"Motorka s dizajnom použitým v 30-ročnom filme Tron je na predaj, pričom za jej hodnotu by ste si na Slovensku mohli kúpiť menší byt. "

Erik Stríž, 20. marca 2015 12:00
Motorka inšpirovaná filmom TRON Foto: RMAuctions.com
Už je to viac ako tridsať rokov, čo sa na plátnách kín prvýkrát objavilo filmové spracovanie príbehu s názvom Tron. Napísali ho Steven Lisberger a Bonnie MacBird, pričom Lisberger film aj zrežíroval. Americké sci-fi z roku 1982 sa stalo vzorom pre celú generáciu nových vedecko-fantastických filmov a do kín a obývačiek domácností prinieslo na svoju dobu úžasný vizuál.

V roku 2010 sa do kín dostalo priame pokračovanie filmu z roku 1982 s názvom Tron: Legacy. V ňom sa okrem počítačom omladeného Jeffa Bridgesa stali predmetom zvýšenej pozornosti aj krásne “motorky”. Zaujali masívnymi rozmermi, kompaktným dizajnom a futuristickým pohonom. O to viac je zaujímavejšie, že tento dizajnový koncept dnes nie je až tak futuristický a dokonca ho využili fanúšikovia dvoch kolies na reálnom motocykli.

Motorka inšpirovaná filmom TRON Foto: RMAuctions.com
Najmä v Spojených štátoch sú populárne takzvané custom bikes, teda motocykle vyrábané na zakázku s jedinečným dizajnom. Motorka v štýle filmu Tron patrí práve do tejto kategórie vozidiel a o niekoľko týždňov sa bude konať verejná dražba tohto krásneho stroja.

V tomto prípade si budúci majiteľ zaplatí nielen za samotný stroj a jeho technické parametre, ale aj určitú formu exkluzivity. Nevedno totiž, či sa niekde po svete preháňa takto precízne spracovaný stroj.

Motorka inšpirovaná filmom TRON Foto: RMAuctions.com
Možno to tak nevyzerá, ale táto motorka nepoužíva ako pohon nič výnimočné alebo prevratné. Kompaktná konštrukcia je postavená na dve veľké kolesá, ktoré sú z veľkej časti prekryté karosériou. Špecialitou je skutočnosť, že kolesá sú len duté valce, takže musia byť mimoriadne pevné a odolné.

Vo vnútri motorky pracuje elektrický motor čerpajúci energiu z lítiových batérií. Riadený je počítačom, aby bola zabezpečená vyššia stabilita a aby sa výkon z motora dostával do kolies s ohľadom na bezpečnosť jazdy.

Motorka inšpirovaná filmom TRON Foto: RMAuctions.com
Výrobca motocykla Tron zachoval nielen farebnú schému vozidla, ale aj jeho nápadné osvetlenie. Obrúče kolies a grafika na karosérii svietia na modro vďaka použitým LED diódam.

Verejná dražba elektrickej motorky prebehne 2. mája tohto roku v Texase. Vyvolávacia cena je 25-tisíc amerických dolárov, pričom sa očakáva predaj za približne 40-tisíc. V prepočte je to vyše 37-tisíc eur, čo môže v niektorých lokalitách Slovenska predstavovať hodnotu menšieho bytu.


ODPORÚČAME AJ:
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém
Apple vyvíja nový elektromobil, ktorý by mal byť na trhu do roku 2020
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov
Táto pätica áut vás presvedčí o budúcnosti elektrického pohonu
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi

Komentáre