Autá

Kamión budúcnosti z dielne Mercedesu

"Mercedes-Benz Future Truck 2025 je smelou, ale celkom reálnou víziou toho, ako by mohli už v dohľadnej budúcnosti vyzerať kamióny. "

Erik Stríž, 26. septembra 2014 10:00
Mercedes-Benz Future Truck 2025 Foto: Mercedes-Benz

Jeho interiér vyzerá tak dobre, že máme chuť pustiť sa s ním na cestu naprieč celou Európou. Predstava Mercedesu je síce pomerne odvážna, je však založená na reálnych základoch a iba časť z technologickej výbavy kamiónu by bol problém dnes nasadiť do štandardnej výbavy. Koho táto vízia zaujme, ten sa určite poteší informácii, že Future Truck 2025 sa už teraz testuje na nemeckých cestách v rýchlosti 80 kilometrov za hodinu.

Exteriérový dizajn kamiónu budúcnosti už sám o sebe prezrádza, že ide o koncept. Predná maska vozidla je takmer plochá, má iba minimálne členenie a naplno využíva potenciál technológie svietenia LED. Vďaka tomu na kamióne celkom chýbajú tradičné predné svetlomety s krytom zo skla.

Mercedes-Benz Future Truck 2025 Foto: Mercedes-Benz

Nie sú to len predné svetlomety, ktoré na prvý pohľad chýbajú. Aj bočné spätné zrkadlá boli nahradené kamerami, ktoré si vyžadujú iba minimálne rozmery krytov. Kokpit vodiča a motorová časť sú tak zabalené do karosérie, ktorá pôsobí mimoriadne kompaktne.

V prípade aktuálneho testovania možností kamiónu Future Truck 2025 sa sleduje najmä to, ako dobre dokáže vozidlo jazdiť autonómne, teda len s minimálnymi alebo dokonca žiadnymi pokynmi od vodiča. Podľa vízie by mal vodič počas dlhších ciest po diaľnici oddychovať alebo len pasívne sledovať trasu, čo by mohlo zásadne prispievať k bezpečnosti na cestách.

Mercedes-Benz Future Truck 2025 Foto: Mercedes-Benz

V dostupných fotografiách máme možnosť detailne sledovať interiér a odhadnúť tak, s akými novinkami sa budúci vodiči týchto ohromných strojov budú stretávať. V prvom rade zaujme priestranný interiér bez rohov. Spojenia stien a podlahy sú oblé, vďaka čomu sa interiér ľahšie čistí a navyše pôsobí až takmer luxusne. Je tomu tak vďaka použitej drevenej textúre podlahy.

Interiér je výraznejšie orientovaný na vodiča a ten má k dispozícii plne virtuálny kokpit. Jedinými mechanickými zaradeniami sú volant a pedále. Namiesto ručičkových ukazovateľov pred volantom sa nachádza veľký plne grafický displej, druhý displej - tablet je odnímateľný. Mercedes na fotografiách používa tablet od Samsungu, ale nevedno, či sa toto riešenie skutočne objaví v budúcich kamiónoch ako príplatková výbava.

Okrem týchto dvoch displejov v interiéri nachádzame ešte ďalšie dva. Sú náhradou za bočné spätné zrkadlá a každý z displejov prenáša obraz až z dvoch kamier. Vodič tak má dobrý výhľad nielen za seba, ale aj na takzvaný mŕtvy či slepý uhol.

Mercedes-Benz Future Truck 2025 Foto: Mercedes-Benz

Mercedes venoval veľkú pozornosť sedadlám. V interiéri nachádzame dve, jedno pre vodiča, druhé pre spolujazdca. Spolujazdcovo sedadlo pôsobí komfortne a má dovedna dve steny. Sedadlo vodiča je mimoriadne variabilné, je skôr takým extrémne personalizovateľným kancelárskym kreslom.

Modernosť interiéru podčiarkuje sýte modré osvetlenie a modrá grafika zobrazená na pripojených displejoch.


Mercedes-Benz v týchto týždňoch testuje možnosti a limity autonómnej jazdy. Podľa dostupného videa to však vyzerá tak, že je táto technológia použiteľná. Autonómne riadenie dokáže reagovať na nečakané situácie a v prípade potreby je schopné upozorniť vodiča, že potrebuje jeho aktivitu.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Nové šestky v rodine Audi
Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky

Komentáre