Autá

Nové šestky v rodine Audi

"Ingolstadtská automobilka Audi inovovovala celý modelový rad s číslom šesť na konci. A6 a S6 v ich štandardných, objemnejších i odolnejších verziách dostali nové motory, prevodovky aj vzhľad. "

Erik Stríž, 5. septembra 2014 10:00
Audi A6 Foto: Audi

Zoznámte sa s novinkami v ponuke prémiovej nemeckej automobilky. Audi A6, A6 Avant, A6 allroad quattro, S6, S6 Avant a RS6 Avant boli svetu ukázané spolu so športovo ladeným TTS Coupe, ktoré bolo inovované vo väčšej miere.

Audi hovorí o modeloch radu A6 ako o víťazovi v kategórii biznis triedy. Na trhu sa vozidlá snažia presadiť nielen pekným dizajnom, ktorý upozorňuje na ich technickú vyspelosť, ale aj prémiovým prevedením interiéru a rozsiahlym balíčkom bezpečnostných služieb. Omladené A6 a S6 dostali nové prevodovky, motory, dočkali sa inovácie svetlometov a na svoje si prídu aj priaznivci modernizácie multimediálnych systémov, v prípade Audi s názvom MMI.

Audi S6 Avant Foto: Audi

Podstata športovej elegancie


Oficiálna tlačová správa o modernizovaných automobiloch hovorí, že sú predstaviteľmi športovej elegancie a priam atletického dizajnu. Pri pohľade na ne musíte súhlasiť, vozidlá majú skutočne elegantný profil bez akýchkoľvek narušení, mohlo by sa dokonca zdať, že preferujú konzervatívnosť pred pútaním pozornosti. Dôraz na športovejší charakter je však všadeprítomný.

Tento dojem zdanlivej konzervatívnosti sa trocha mení s pohľadom na predné masky automobilov, ktoré jednoducho nemôžu nebyť centrom pozornosti, ale rozhodne nepôsobia prvoplánovo alebo nedoladene. Dokonca by sme mohli tvrdiť, že omladenie vizáže Audinám skutočne prospelo, akoby dospeli z akejsi snahy o búranie dizajnových štandardov a vrátili sa k umiernenejšiemu vzhľadu z konca prvej dekády tohto storočia. Rozhodne však nejde o krok späť, práve naopak.

Audi A6 Allroad quattro Foto: Audi

Modernizácia palubového počítača


Informačný, komunikačný, multimediálny a servisný systém MMI sa dočkal inovácie a vodičom tak poskytuje o niečo väčší komfort a viac možností. Dá sa ovládať prostredníctvom rozmerného 8-palcového dotykového displeja, na výpočet grafiky využíva procesor Nvidia Tegra 30 a podporuje pripojenie na mobilnú sieť 4G LTE. Spolupracuje aj s inými displejmi vo vozidle, napríklad dôležité notifikácie a upozornenia odosiela v kompaktnejšej forme priamo na head-up displej.

Virtuálny kokpit, ako Audi svoje riešenie s displejom namiesto analógových ukazovateľov nazvalo, ponúka rozsiahle možnosti využitia v dosiaľ nevidenej forme. Asi takto nejak si to predstavujú všetci grafickí dizajnéri zaoberajúci sa tvorbou konceptov budúcich automobilových multimediálnych centier. Ukazovatele otáčok a rýchlosti už nemusia byť na displeji tak dominantné, niekedy stačí iba informácia o ich aktuálnych hodnotách vo forme elegantne malých kruhov po stranách displeja, pričom prostriedok môže byť celý venovaný napríklad navigačným pokynom s plne grafickou mapou okolia.

Audi S6 Foto: Audi

Silné motory pre každodenné použitie, tvrdí Audi


Modely A6 a A6 Avant budú k dispozícii s trojicou benzínových motorov TFSI s výkonom medzi 190 až do 245 konskými silami a až piatimi naftovými TDI motormi s výkonom medzi 150 až 326 konských síl. Najvýkonnejší benzín bude 3.0 TFS, naftové agregáty dosiahnu maximum vo variante 3.0 TDI clean diesel biturbo. Ten bude kombinovaný s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Tiptronic, ostatné motorizácie budú mať na výber manuálnu 6-stupňovú prevodovku a 7-stupňovú automatiku S Tronic.

Odolnejší (teda oplastovaný) Audi A6 allroad quattro dostane štyri trojlitrové motory, z toho jeden benzínový TFSI a tri naftové TDI. Adaptívne pneumatické pruženie oboch náprav je štandardom.

Výkonnejšie varianty s písmenom S na začiatku (S6 a S6 Avant) budú vybavené štvorlitrovým TFSI biturbo V8 s nádherným výkonom až 450 koní (331 kW). Z pokoja na rýchlosť 100 km/h to sedan a kombík zvládnu za minimálne 4,4 sekundy. Čísla hodné nemenových automobilov z Talianska.

Najsilnejší z variantov S6 s názvom RS6 Avant. Ten sa z nuly na 100 km/h dostane za 3,9 sekundy, jeho maximálna rýchlosť je 305 km/h a poháňa ho benzínový 4.0 TFSI biturbo V8 s výkonom až 520 konských síl (412 kW). Z výrobných hál do garáží nových majiteľov príde so štandardne montovanou 8-stupňovou automatickou prevodovkou Tiptronic.

Audi A6 Avant Foto: Audi

Ceny od 40- do vyše 100-tisíc eur


Modernizované A6 a S6-ky sa začnú do showroomov posielať koncom tohto roka. Automobilka uvádza, že v Nemecku bude cena za základnú A6 1.8 TFSI 38 400 eur, A6 Avant 1.8 TFSI bude začínať na sume 40 900 eur a za A6 allroad quattro 3.0 TDI zaplatia budúci majitelia minimálne 56 650 eur. Cena Audi S6 štartuje na úrovni 75 400 eur a za RS6 Avant si predajca vypýta najmenej 108 900 eur.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Jaguar F-Type pre Tour de France
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov
"Pripravovaný Jaguar XE bude napriek svojmu hierarchicky

Komentáre