Autá

Manuálne prevodovky ešte nevymierajú, majú ich aj skvelé drahé autá

"Šesťstupňové manuálne prevodovky v luxusných a výkonných autách neznamenajú zníženie komfortu, ale práve naopak - dávajú vodičovi možnosť lepšie kontrolovať svoje vozidlo. "

Erik Stríž, 12. mája 2015 8:00
Ford Mustang Shelby GT350 Foto: Ford
Odkedy mal svet príležitosť spoznať vynález menom automobil, významne sa zmenil. Mohlo by sa zdať, že práve dnes žijeme dobu, kedy skvelé drahé vozidlá vlastnia ľudia neschopní oceniť jeho skutočné kvality, ale to by sa asi dalo povedať o každej dobe. Aj v minulosti sa v krásnych automobiloch vozili ľudia, ktorým nič nehovorili technické pojmy a parametre o skvelom výkone motora.

Dnes je situácia trocha iná snáď iba v tom, že každý jeden z nás má možnosť a príležitosti na to, aby si prostredníctvom tvrdej práce zarobil na svoje vytúžené auto. Nech je už akokoľvek drahé, veľké či luxusné. A mnohí ľudia sa stále rozhodujú pre varianty s manuálnymi prevodovkami, pretože tie s automatickými si vraj nevedia užiť.

Bude niečo pravdy na tom, že s manuálnou prevodovkou je viac zábavy. Vedia to aj automobilky, a preto niektoré svoje výnimočné vozidlá vybavujú aj manuálmi. Prinášame výber niekoľkých takých, v ktorých nachádzame 6-stupňové manuálne prevodovky aj napriek tomu, že by sa od očakávalo štandardné využívania automatiky.

Jaguar F-Type Foto: Jaguar

Jaguar F-Type


Jaguar F-Type patrí medzi najnovšie vozidlá vracajúce sa späť k čaru manuálneho radenia. F-Type vo variante kupé je jedným z najkrajších športových automobilov v súčasnosti a pozívne nahliadame aj na jeho parametre o výkone motora - 340 konských síl a náhon zadnej nápravy vyzerajú v spojení s 6-stupňovým manuálom ako recept na skvelý jazdný zážitok.

BMW M4 Foto: BMW

BMW M4


BMW a jeho modelovú paletu M ani netreba predstavovať. Model M4 je lídrom tejto skupiny vozidiel a mnohí ho bezpochyby označia aj za celosvetového lídra. V prospech BMW hovoria aj predajné výsledky tohto výnimočného vozidla. Manuálna prevodovka je k dispozícii s motorizáciou 3.0L TwinPower Turbo V6 s výkonom až 425 koní a krútiacim momentom 550 Nm.

Ford Mustang Shelby GT350 Foto: Ford

Shelby GT350


Ford Mustang je automobil, ktorý nenecháva nikoho chladným. Buď ho máte radi, ľúbite alebo milujete. Verzia Shelby GT350 posúva možnosti tohto štýlového športiaku ešte ďalej vďaka 5,2-litrovému motoru V8 s výkonom presahujúcim 500 konských síl. Aj Shelby je dodávané so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, pričom ostatné verzie Mustangov sú s ňou vybavené tiež. Ford sa tak chce zavďačiť širokému spektru motoristických fanúšikov.

Cadillac ATS-V Foto: Cadillac

Cadillac ATS-V


Maximálna rýchlosť na úrovni 300 km/h, maximálny výkon až 464 konských síl a krútiaci moment na úrovni až 600 Nm. Toto nie je ten kadilak, ktorý máme možnosť vidieť v starých amerických filmoch so starčekmi za volantom. Tento monštrózne výkonný sedan je dodávaný s manuálnym radením.

Porsche Boxter Spyder Foto: Porsche

Porsche Boxster Spyder


Porsche s mimoriadnym výkonom a výlučne 6-stupňovým manuálom, to vyzerá na lásku na prvý pohľad pre všetkých fanúšikov motorov a výkonných áut. Takým vozidlom je Boxster Spyder s maximálnou rýchlosťou na úrovni 290 km/h a výkonom motora 375 konských síl.

Porsche 911 Foto: Porsche

Porsche 911


Vo verzii so 6-stupňovým manuálom si za neprimerane vysokú investíciu môžete dopriať aj legendárne Porsche 911. Mimochodom, automatická prevodovka s názvom PDK inštalovaná do vozidiel Porsche patrí podľa mnohých k tomu najlepšiemu na svete.

Možnosť vybaviť svoje Porsche manuálnou prevodovou ponúka výrobca od základovej 911-ky až po model Targa 4 GTS.

Aston Martin Vantage GT Foto: Aston

Aston Martin Vantage GT


Keď automobilka Aston Martin uviedla model Vantage GT, spustila tým lavínu kritiky i záujmu. Model Vantage GT je cenovo najdostupnejším Aston Martinom vôbec, jeho cena štartuje na úrovni necelých 100-tisíc amerických dolárov.

K dispozícii sú varianty kupé a roadster, pričom obe spĺňajú náročné požiadavky zákazníkov na jazdnú dynamiku, výkon, dizajn karosérie i prevedenie interiéru. Aston Martin Vantage GT obsiahlo 4,7-litrový motor V8 s výkonom až 430 konských síl kombinovaný s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Maximálna rýchlosť tohto športiaka je 305 km/h.

ODPORÚČAME AJ:
Vráti sa škodovka k pick-upu? Fabia pick-up koluje internetom
Auto nenaštartuje, keď zistí opitosť alebo únavu
Kandidát na titul najpraktickejšieho elektrického auta
Stav svojho auta si budete môcť pozrieť aj na hodinkách

Komentáre