Autá

Stav svojho auta si budete môcť pozrieť aj na hodinkách

"Na displeji inteligentných hodiniek budete môcť získať informáciu o tom, kde sa vaše auto nachádza, aký je jeho stav a dokonca ho na diaľku rozsvietiť. "

Erik Stríž, 30. apríla 2015 14:00
Aplikácia BMW i Remote pre Apple Watch Foto: BMW
Inteligentné hodinky Apple Watch pútajú nepochybne viac pozornosti ako si zaslúžia. Aj slovenské odborné médiá o nich píšu, hoci na trhu už nejaké ten piatok v oblasti inteligentných hodín víťazia najmä ázijskí výrobcovia elektroniky. Napriek tomu sa veľké automobilky rozhodli podporiť Watch vlastnými aplikáciami, ktorými môžete získať k svojmu vozidlu prístup na diaľku.

Moderné automobily sú vybavené detailným a presným diagnostickým systémom, ktorý dokáže v servise alebo priamo vodičovi podať cennú informáciu o aktuálnom stave prakticky v okamihu. Práve ten je mimoriadne dôležitý aj v kontexte inteligentných hodiniek od Apple - práve na jeho základoch je možné tvoriť aplikácie.

S vlastnými predstavami aplikácie pre inteligentné hodinky prišli automobilky BMW a Porsche. V prípade BMW sa ponuka týka jedine modelov triedy “i”, Porsche ponúkne na kontrolu širšiu paletu vozidiel.

Aplikácie BMW i Remote a Porsche Car Connect pre Apple Watch Foto: Apple iTunes

BMW i3 a i8 sú automobily, ktorými automobilka z Mníchova demonštruje svoju pripravenosť na svet inteligentnej a ekologickej mobility. Okrem toho, že vozidlá sú poháňané výhradne elektrickými motormi, disponujú aj vyspelým komunikačným rozhraním. Veľmi podobne (až na neprítomnosť elektromotorov) je na tom aj Porsche, ktoré sa chce posunúť opäť o niečo vyššie v hierarchii technickej vyspelosti automobiliek.

Na displeji inteligentných hodiniek Watch si môžete vďaka špeciálnej aplikácií pozrieť nielen aktuálnu polohu vozidla, ale aj stav nabitia akumulátorov, informáciu o dojazde a o tom, či je vozidlo zamknuté.

Okrem toho aplikácie umožňujú, aby ste na diaľku na vozidle aktivovali alarm alebo svetlá, prípadne aby ste stlačením jediného virtuálneho tlačidla zapli klimatizáciu. V takomto prípade by ste už nikdy nemali nasadnúť do priveľmi rozhorúčeného alebo, naopak, studeného interiéru.

V prípade aplikácie od Porsche sa v palete funkcií nachádza aj sledovanie tlaku v pneumatikách.

Obe aplikácie sú dostupné na iTunes celkom zadarmo, k ich využitiu potrebujete už len samotné BMW alebo Porsche. Aplikácie sa volajú BMW i Remote a Porsche Car Connect a sú k dispozícii aj pre smartfóny značky Apple.


Zdroj: iTunes BMW i Remote, iTunes Porsche Car Connect


ODPORÚČAME AJ:
Nové koncepty áut vyzerajú ako zo sci-fi, sú čoraz odvážnejšie
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Do veľkomesta stačia tri kolesá, päť konských síl a elektrina
Elektromotor s prevodovkou? Elektrický Beetle tak zlepšuje dojazd
Modernizovaný britský sedan vie jazdiť aj na lanách

Komentáre