Autá

Nové koncepty áut vyzerajú ako zo sci-fi, sú čoraz odvážnejšie

"Chevrolet FNR, Qoros 2 SUV PHEV a Honda D sú koncepty, ktoré na prvý pohľad zaujmú odvážnym dizajnom karosérie, v druhom rade poukazujú na vyspelosť technológií. "

Erik Stríž, 23. apríla 2015 14:00
Chevrolet FNR (koncept 2015) Foto: Chevrolet
Elektrický a prípadne hybridný pohon, to je blízka budúcnosť dopravy. Automobilky radi demonštrujú svoju technickú vyspelosť a inovatívnosť a potrebujú k tomu veľmi nápadné koncepty automobilov. Ich úlohou je častokrát iba zaujať čo možno najviac médií a čitateľov, samotné údaje o progresívnosti hybridného pohonu je určená len pre tých, ktorí vedia čítať aj medzi riadkami. Konceptmi, ktoré sa snažia oslovovať práve takýmto spôsobom, sú aj najnovšie modely od značiek Honda, Qoros a Chevrolet.

Chevrolet FNR (koncept 2015) Foto: Chevrolet

Chevrolet FNR

Chevrolet FNR je mimoriadne zaujímavým konceptom, ktorý by s trochou nadhľadu mohol stanoviť budúce trendy v automobilovom dizajne. Na koncepte je zaujímavé a atypické prakticky všetko - od vzhľadu karosérie neurčitého typu až po otváranie dverí.

Mnohým fanúšikom starších sci-fi filmov istotne neunikne podobnosť s hlavou slávneho votrelca. Chevrolet má veľmi kompaktné tvary, za ktorými stojí záujem dizajnérov o čo najmenší aerodynamický odpor. Zaujmú rozsiahle presklené plochy a nevšedná kombinácia hranatých a takmer organických tvarov.

Koncept počíta s plne elektrickým pohonom, autonómnou jazdou bez potreby vodiča a bezdrôtovým nabíjaním akumulátorov. Takéto vozidlo by stačilo jednoducho zaparkovať do garáže, v ktorej by už bola inštalovaná špeciálna podlaha so vstavanou bezdrôtovou nabíjačkou.

Qoros 2 SUV PHEV (koncept 2015) Foto: Qoros

Qoros 2 SUV PHEV

Zvláštnejšie vozidlo, akým je tento Qoros, ste tento rok ešte určite nevideli. Na naše pomery je dizajn karosérie a prednej masky tohto konceptu až priveľmi odvážny, niektorí by ho istotne označili aj ako škaredý. Je pomerne ťažké sa rozhodnúť, či je hranatý alebo skôr oblý, či je to SUV alebo mestský crossover…

Qoros 2 SUV PHEV je koncept patriaci pod kategóriu plug-in hybridov, poháňané sú obe nápravy vozidla. Plug-in hybrid znamená, že využíva kombináciu dvoch rôznych typov motorov, pričom aspoň jeden z nich by mal byť elektrický a dobíjateľný prostredníctvom bežne dostupnej elektrickej siete.

Koncept od Qorosu dokáže jazdiť aj výlučne na elektrinu a v prípade hybridného pohonu zabezpečuje nižšiu spotrebu paliva a menej uvoľnených emisií.

Honda Concept D (koncept 2015) Foto: Honda

Honda Concept D

Spomedzi predstavených troch ekologických vozidiel je to od Hondy najvhodnejšie do súčasnej premávky. Má síce odvážny vzhľad, avšak to sme ešte nedávno tvrdili aj o Range Rover Evoque a predtým o Honde Civic s presklenou prednou maskou.

Koncept je zaujímavý predovšetkým z profilu, vtedy máme možnosť sledovať predĺženú siluetu s rozmerným batožinovým priestorom. Strecha sa vzadu zvažuje pomaly, vďaka čomu by sme mohli Hondu D s prižmúrenými očami považovať aj za predstaviteľa modernej kategórie SUV kupé.

Honda Concept D je síce iba konceptom, ale zároveň aj reálnym vzorom pre model, ktorý bude v predaji v Číne. Mestský crossover s nápadným dizajnom bude spočiatku určený len pre tento trh, ktorý je mimoriadne bohatý na atypické automobily. V budúcnosti by tiež mohol predstavovať vzor pre automobily, ktoré sa budú predávať aj u nás.

ODPORÚČAME AJ:
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Francúzsky hybrid zatlačí do sedadiel silou 500 koní
Horúce novinky bratislavského Autosalónu: Čo všetko nás tam zaujalo?
Najakčnejší Golf na svete sa ponúka aj hore bez
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies

Komentáre