Autá

Moderné autá s klasickým dizajnom ešte nevymreli

"Morgan Aero 8 je nový automobil, ale vyzerá ako z prvej polovice 20. storočia. Nielen to, ale aj skvelý motor a špičkové jazdné vlastnosti sú veci, ktoré na neho pútajú pozornosť. "

Erik Stríž, 10. marca 2015 14:00
Morgan Aero 8 (2015) Foto: Morgan
Automobilka Morgan rozhodne nepatrí medzi tie, ktoré by sa snažili konkurovať veľkým prémiovým značkám ako Jaguar, Aston Martin či Bentley. Napriek tomu môžeme tvrdiť, že z určitého uhla pohľadu by sme ju medzi tieto ostatné zaradiť mohli.

To, čo robí Morgan Morganom, je v prvom rade imidž, štýl, klasika, snaha o zavďačenie sa malej, ale za to náročnejšej skupine zákazníkov. Tento úzky okruh ľudí však dokáže značku Morgan a jej vozidlá oceniť, čo je hlavný dôvod, prečo vie takáto automobilka prežiť aj dnes, keď trh disponuje prebytkom rôznorodých vozidiel.

Morgan Aero 8 (2015) Foto: Morgan

Toto pomerne malé športovo ladené kupé s klasickým dizajnom karosérie je piatou generáciou modelového radu Aero. Táto generácia prináša do portfólia automobilky množstvo technologických inovácií, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu jazdného zážitku. V popise nového automobilu nachádzame informácie o ručne vyrezávanom hliníkovom ráme, lepšom odpružení, redizajnovej prednej maske, dozvedáme sa aj o novom stabilizačnom systéme a lepšej aerodynamike.

Aero 8 je dvojmiestne kupé so skladacou strechou, dlhou prednou kapotou a dynamickým profilom. Nápadné sú predovšetkým výrazné blatníky prednej nápravy, oblé tvary karosérie a podozrivo nízky podvozok. Ten napovedá, že toto vozidlo nebude určené na jazdu po poľných cestách, radšej by sa videlo na kvalitných anglických cestách. O tom, že vozidlo rozhodne nie je určené ani do mierneho terénu, svedčia aj nízkoprofilové pneumatiky.

Morgan Aero 8 (2015) Foto: Morgan

Pod dlhou prednou kapotou pracuje silný 8-valcový motor značky BMW. BMW 4.8L V8 má výkon 367 konských síl a z nuly na rýchlosť 100 km/h sa dostane najskôr za 4,5 sekundy. To je veľmi pôsobivý údaj. Maximálna rýchlosť tohto štýlového kabrioletu je 270 km/h.

Interiér piatej generácie vozidiel Morgan Aero je aj naďalej veľmi klasický, chýbajú v ňom displeje a akékoľvek prvky, ktoré nachádzame v moderných automobiloch. Nedá sa však tvrdiť, že by bol nevzhľadný alebo nedostatočne pohodlný.

Morgan Aero 8 (2015) Foto: Morgan
Výrobca prešiel dlhú cestu a snaží sa aj napriek kompaktným rozmerom interiéru ponúknuť čo najviac komfortu. Preto nachádzame v interiéri množstvo čalúnenia do kože a krásne drevené obklady, ktoré výrazne kontrastujú so športovým volantom.

Morgan Aero 8 (2015) Foto: Morgan

Fanúšikov klasického motorizmu nepochybne poteší aj skutočnosť, že je toto vozidlo napriek svojej vyššej cene vybavené štandardnou pákovou ručnou brzdou a okrem automatickej 6-stupňovej prevodovky je možné automobil vybaviť jej manuálnou alternatívou.

ODPORÚČAME AJ:


Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov
Bohatý tatino sa už nemusí báť ani terénu
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Prezidentská limuzína oslavuje 50. narodeniny novým modelom
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi

Komentáre