Autá

Hatchback pre hipsterov: Prvoaprílový žart, ktorý vôbec nevyzerá zle

"Má červeno-čierne štvorčekové doplnky karosérie, jednostupňovú prehadzovačku a filtre z Instagramu zabudované do okien. "

Erik Stríž, 5. apríla 2016 14:00
Mini Hipster Hatch (2017) Foto: Mini
Aj keď sa to tak nemusí zdať na prvý pohľad, snáď každá subkultúra či väčšia komunita si vyberá také vozidlá, ktoré sú pre ňu typické. Napríklad pre hnutie hippies z druhej polovice 20. storočia sa stal typickým Volkswagen Bus (označovaný aj ako Van), mladí chlapci zo slovenských sídlisk často jazdia staré Audi A4 a takí hipsteri preferujú bicykle bez prehadzovačky. Značka Mini ako prvoaprílový žart zverejnila model Hipster Hatch, ktorý mal mať snahu o preorientovanie preferencií hipsterov z bicyklov na malé praktické autá.

Tento žartík dokonca zopár médií zobralo vážne a články o vozidle sú dodnes zverejnené na ich webstránkach. Nechať sa zmiasť však v tomto prípade nebolo vôbec ťažké, veď keby Mini skutočne ohlásilo predaj takejto limitovanej edície, nepochybne by sa rozpredalo v priebehu fáze predobjednávok. Ešte pred tým by ale predsa len muselo upraviť niekoľko technických parametrov...

Mini Hipster Hatch je malé, akčné, pekné a praktické vozidlo do mesta. Je to v podstate základový model One s dizajnovými úpravami a radikálne degradovanými motorickými vlastnosťami. Karoséria doplnená o červeno-čierne štvorce vyzerá prekvapivo dobre a v interiéri nachádzame čalúnenie do denimu. Sklá okien sú vybavené jedným z Instagramových filtrov, aby sa na hipsteri vo vnútri nemuseli pozerať na fádny svet osvetlený iba prirodzeným svetlom.

Mini Hipster Hatch (2017) Foto: Mini
Najväčšou inováciou modelu Hipster Hatch však mala byť jednostupňová prevodovka a elektronický obmedzovač rýchlosti na 40 km/h. Popravde, keby sa pod prednou kapotou tohto malého vozidla nachádzal elektrický motor, potom by jednostupňová prevodovka nemusela byť takým nezmyslom. V tomto prípade je však odkazom na staromódne bicykle bez prehadzovačky, na ktorých fanúšikovia hipsterskej subkultúry radi jazdia veľkými mestami.

Okrem toho je Mini pre hipsterov vybavené dvomi kazetovými prehrávačmi, USB či CD v interiéri ani nehľadajte.

Mini Hipster Hatch (2017) Foto: Mini
Skúsme si ale predstaviť, že by Mini Hipster Hatch nebol iba prvoaprílovým žartom, ale skutočnou limitovanou edíciou populárneho mestského autíčka. Ak by sa z predajnej verzie vynechal kazetový prehrávač, revolučné Instagramové okná so vstavaným obrazovým filtrom a spaľovací motor by sa nahradil elektrickým (vtedy by mohla ostať aj jednostupňová prevodovka), nemuselo by ísť o žiadny veľký úlet.

Veď keď sa na svete nájdu ľudia, ktorí prelakujú svoje Bentley Continental na ružovo a ktorí sprznia iné skvelé automobily tuningom, potom by aj toto hipsterské Mini nepochybne našlo svojich majiteľov...


Zdroj: Mini

ODPORÚČAME AJ:
Naozaj mladí potrebujú autá? Zdá sa, že nie všetci
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Mini auto, ktoré v priestore porazí aj bežné kombi
Šialený stroj na šrotovanie áut: Pick-upy zožerie ako hamburger
Hračka pre veľkých chlapcov, ktorá sa nedočká sériovej výroby

Komentáre