Autá

Hračka pre veľkých chlapcov, ktorá sa nedočká sériovej výroby

"Dizajn tohto konceptu je ako déjà vu, pretože v sebe kĺbi modernu a retro-industriálny vzhľad. "

Erik Stríž, 21. októbra 2015 14:00
Dizajn konceptu je ako Déjà vu, pretože v sebe kĺbi modernu a retro-industriálny vzhľad. Foto: Toyota
Kde je vpredu a kde vzadu? Má vôbec karosériu alebo iba odhalené vnútornosti s krytým kokpitom? Jazdí po ceste alebo je určený do terénu, do ktorého je problém dopraviť veľké SUV-čko? Toyota Kikai je koncept, ktorý sa nedočká sériovej výroby, napriek tomu je o ňu záujem zo strany médií i verejnosti. Stačilo pričom iba vhodne skĺbiť moderný a starý dizajn automobilov do jedného celku, ktorý skutočne pôsobí ako déjà vu.

Kde je vpredu a kde vzadu? Foto: Toyota

Kde je vpredu a kde vzadu?

Keď sa na toto vozidlo pozeráte z profilu, máte veľký problém rozlíšiť, kde je predná časť vozidla a kde zadok. Predná kapota je o niečo nižšia, pretože motor je vzadu. Vďaka tomu má koncept nielen jazdné vlastnosti predurčujúce ho na závodné využitie, ale aj jedinečný vzhľad nepodobný ničomu inému.

Zdanlivo široký rozchod kolies so zreteľným dizajnom nápravy. Foto: Toyota

Krása poctivej práce

Podľa slov výrobcu je model produktom ľudskej kreativity, odbornosti a znalosti strojov. Koncept bol vytvorený pre potešenie ducha každého mechanika, ktorý dokáže oceniť poctivú remeselnú výrobu, dôsledne spracované detaily a jednoduchosť.

Koncept odhľaduje to, čo býva v moderných automobiloch skryté. Celý motorový priestor je pritom umeleckým dielom, ktoré je navyše plne funkčné a tvorí zvuk, ktorý je pre motoristov skôr krásnou hudbou.

Toto auto teda nie je o technických inováciách a rôznych asistentoch pre bezpečnejšiu jazdu. Aj v interiéri nachádzame iba klasické analógové ukazovatele rýchlosti, otáčok a mechanické zobrazenie stavu palivovej nádrže. Prekvapivo sa však v kokpite nenachádza pedál spojky, pretože prevodovka je automatická.

Interiér pripomína motokáru s kabínou, jednoduchosť je základ. Foto: Toyota
Celkom nezvyčajné je aj usporiadanie sedadiel v kokpite. Napriek malým rozmerom vozidla sa v ňom odvezú celkovo štyria pasažieri vrátane vodiča. Zadný rad je tvorený dvojicou sedadiel, vpredu je iba jedno umiestnené do prostriedku interiéru. Vodič tak má rovnako dobrý rozhľad na celé okolie vozidla, pričom ani jeden z pasažierov by sa nemal veľmi tlačiť - priestoru na nohy je totiž viac, ako len dosť.

Atypickým detailom v interiéri sú aj malé okienka pri vodičových nohách. Táto nápadná maličkosť prispieva k intenzívnejšiemu kontaktu medzi vodičom a jeho automobilom počas jazdy. Vodič vidí na vlastné oči, ako jeho vozidlo reaguje pri zákrutách, čo dodáva celej jazde celkom nový zážitkový charakter.

Nie, z fotografovaného modelu neodpadli časti karosérie, toto je finálna podoba Toyota Kikai. Foto: Toyota

Do výroby nepôjde, chce byť unikátom

Tento model je o poctivom remesle, ktoré je dnes stále aktuálne, hoci potlačované masívnou automatizovanou výrobou vo veľkom. Sériová výroba automobilov síce znižuje ich ceny a umožňuje eliminovanie nedostatkov, ale nemá také čaro.

Do sériovej výroby nepôjde a je nepravdepodobné, že by sa vyrobilo aspoň niekoľko desiatok kusov tohto krásavca, je skôr demonštráciou záujmu tejto japonskej automobilky o podporu odborníkov a dizajnérov.

Zdroj: tlačová správa Toyota Motors


ODPORÚČAME AJ:
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády
Najodolnejší terénny Defender na tri spôsoby
Prerod off-roadu na mestské SUV-čko sa vydaril

Komentáre