Autá

Najodolnejší terénny Defender na tri spôsoby

"Land Rover Defender ako dvojmiestne kabrio na púšte, obrnený terénny špeciál a s pedálovacím pohonom. Toto je najrôznorodejšie SUV sveta. "

Erik Stríž, 1. októbra 2015 10:00
Land Rover Defender SVX Foto: Overfinch
Land Rover Defender je ikona a štandard pre terénny automobil vôbec. Vyrába sa od roku 1983, pričom priamo nadväzuje na automobily Land Rover Series I, II a III. Prvá zo sérií sa začala vyrábať už v roku 1948, preto sa objavujú informácie, že Land Rover zo svojho portfólia vyčleňuje model Defender až po neuveriteľných 67 rokoch.

To, že s Defendrom už nepočíta samotný výrobca ale neznamená, že iné spoločnosti nebudú vyrábať špeciálne verzie tohto terénneho vozidla. Najnovšie máme možnosť zoznámiť sa so špeciálmi SVX by Overfinch, Big Foot a Pedal Car.

Land Rover Defender SVX Foto: Overfinch

SVX by Overfinch


Automobil, akým je Land Rover Defender, sa vylepšuje veľmi ťažko, pretože už v sériovej podobe pre mnohých predstavuje dokonalosť. Spoločnosti Overfinch sa ale podarilo dosiahnuť zaujímavý výsledok.

Automobil je vybavený množstvom ručne vyrobených detailov, LED osvetlením, koženým interiérom a na mieru vyrobeným odkladacím boxom z dreva v zadnej časti pick-upu. K tomu sú ešte trocha vylepšené vlastnosti motora a 6-stupňová prevodovka je manuálna. Spoločnosť vyrobí iba päť exemplárov tohto vozidla a hoci zatiaľ neupresňuje jeho cenu, vzhľadom na ostatné predávané modely tohto auta očakávame cenovku niekde na úrovni 70-tisíc britských libier.

Land Rover Defender Big Foot v bondovke Spectre (2015) Foto: Land Rover

Big Foot pre Jamesa Bonda


V nastávajúcom filme o Jamesovi Bondovi, Spectre, sa okrem iných objavia minimálne dve vozidlá značky Land Rover - popri Range Rover Sport SVR aj Defender “Big Foot”.

Druhý menovaný bude vo filme jazdiť predovšetkým na snehu a preto aj jeho vzhľad musí budiť dojem typického off-roadu. Preto je jeho karoséria hranatá a veľmi členitá, vybavená množstvom trámov a robustnou záhradkou na streche, prednú masku “zdobí” hrubé lano natiahnuté cez celú prednú kapotu.

Land Rover Defender s pedálmi Foto: Land Rover

Pohon s výkonom jednej ľudskej sily


Táto verzia terénneho Land Rover Defender je pre deti. Prípadne pre dospelých, ktorí ešte celkom nevyzreli z detských čias. Nejde totiž o cestné vozidlo, ale o pojazdnú hračku s pedálmi podobnými bicyklu. Nepochybne takéto hračky poznáte, pred rokmi sa predávali najmä v podobe červeno-žltých traktorov.

Land Rover Defender s pedálmi Foto: Land Rover
Hliniková karoséria pedálovacieho autíčka je nastriekaná lakom Loire Blue, ktorý Land Rover využíva vo svojich skutočných vozidlách, obsahuje imitáciu rýchlostnej páky a prístrojovej dosky a zadný batožinový priestor sa dá prekryť koženým plášťom.

Land Rover Defender Pedal Car však nie je len tak hocijakou plastovou hračkou, ale dôsledne prepracovaným mechanizmom za vyše 15-tisíc amerických dolárov, v prepočte viac ako 13-tisíc eur. To je, mimochodom, hodnota novej Škody Rapid Spaceback.


Zdroje: overfitch.com, landrover.com


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre