Autá

Do Európy mieri nové SUV-čko, jeho cena ľudová nebude

"Americká automobilka Ford rozhodla, že jej model Edge sa bude predávať aj v Európe. Lacný však rozhodne nebude. "

Erik Stríž, 19. mája 2016 13:00
Ford Edge (2016) Foto: Ford
Ford Edge sa v Spojených štátoch vyrába od roku 2006 a ešte v roku 2013 sme o ňom písali aj na Webmagazíne v článku Ford predstavil nové luxusné SUV pre Európu. Odvtedy ubehli tri roky a mohlo sa zdať, že pôvodný koncept sa síce dočkal sériovej podoby, ale do Európy sa aj tak neponáhľa. Až teraz sa dozvedáme, že americký Ford rozhodol o predaji modelu Edge aj na starom kontinente, čím nepochybne potešil mnohých fanúšikov tejto značky. Už v priebehu najbližších týždňov či mesiacov by si mohli svoj kus odviezť z predajne.

Trh s automobilmi typu SUV prudko rastie. Analytické spoločnosti dokonca uvádzajú medziročný nárast dopytu v dvojciferných číslach, čo je skoro neuveriteľné. Pre automobilky tak vzniká priestor pre umiestnenie vlastných nových modelov SUV-čiek, ktoré by sa uchádzali o priazeň potencionálnych zákazníkov.

Ford Edge (2016) Foto: Ford
Ford Edge bude predstavovať najdrahší automobil v ponuke automobilky, ktorá sa zaslúžila o vôbec prvú sériovú automobilov v histórii. Edge je veľký, má jazdné vlastnosti vhodné aj do mierneho terénu a nápadný dizajn prednej masky. Profil vozidla je typickým predstaviteľom karosárskeho prevedenia SUV - má vysoký podvozok, mohutnú prednú časť, rozmerný kokpit a prudko sa zvažujúce zadné sklo. Aj keď Edge vyzerá na pohľad kompaktne, medzi kompaktné SUV sa celkom určite zaraďovať nebude.

Ako sme písali v staršom článku o modeli Edge spred dvoch rokov, jeho predná maska nepôsobí veľmi agresívne, má však svoj charakter. Pomerne krátka predná kapota je pre automobil typická, rovnako tak aj masívne rebrovanie masky chladiča. Profil a zadok automobilu sú kompaktné a dizajnovo vyladené. Na zadných svetlometoch nachádzame určitú podobnosť s Ford Mondeo kombi a pri lepšom pohľade nachádzame aj viac menších spoločných čŕt.

S najnovším Mondeom zdieľa nový Edge viac, ako len niekoľko dizajnových prvkov. Napríklad celú platformu, na ktorej stojí aj rodinne založený S-Max.

Ford Edge (2016) Foto: Ford
Pod kapotou európskej verzie Ford Edge sa bude objavovať iba nafta, aspoň to tvrdia zdroje. Predajcovia budú ponúkať výlučne 2-litrový naftový motor TDCi, ktorý bude nastavený na rôzne výkony. Aj najslabší variant ponúkne výkon až 180 konských síl, ten najsilnejší s dvojitým preplňovaním až 210 koní.

Interiér novinky pokračuje v tom, čo Edge previedol už v Spojených štátoch. Je priestorovo veľmi veľkorysý, ponúkne vysokú úroveň bezpečnosti a za príplatok dokonca aj nafukovacie bezpečnostné pásy vzadu. Paleta modernej techniky obsiahne okrem iného aj 180-stupňovú kameru sledujúcu okolie vozidla, adaptívny senzor udržiavania v jazdnom pruhu, motorizácie so systémom štart/stop a komplexné multimediálno-komunikačné centrum. Interiér ponúkne priestor pre piatich pasažierov vrátane vodiča, ktorí budú chránení bezpečnostnými prvkami ocenenými piatimi hviezdičkami v štandardizovaných testoch Euro NCAP.

Ford Edge (2016) Foto: Ford
A na záver cena. V portfóliu automobilky Ford nájdeme aj u nás SUV-čko Kuga, ktoré patrí nepochybne k tým zaujímavejším. Jej cena začína na priaznivých 20-tisíc eurách. Suma, ktorou Ford ohodnotil európsky variant modelu Edge, je však dvojnásobná. Hovorí o štartovacej cenovke 41-tisíc eur, čím by sa z Edge stalo vôbec najdrahšie ponúkané vozidlo od americkej značky.


ODPORÚČAME AJ:
Ford predstavil nové luxusné SUV pre Európu
Luxusné SUV bude ponúkať doplnkovú výbavu za 154-tisíc
Toto rodinné auto je väčšie ako priemerné SUV
Supermoderné luxusné SUV už obidivujú v Číne, my si počkáme
Aj malý crossover môže byť supermoderný

Komentáre