Autá

Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily

"Britská automobilka LLC nie je verejnosti známa, avšak jej automobil s príznačným názvom “Blesk” by mohol pokojne konkurovať aj slávnej Tesle. Ale ..."

Erik Stríž, 12. decembra 2016 13:00
Športový elektromobil LLC Lightning GT (2009) Foto: LLC
Elektrický športiak LLC Lightning GT vznikol v roku 2009, priamo pritom nadviazal na rovnomenný koncept z roku 2008. Zaujímavosťou je, že finálna verzia vozidla sa v porovnaní odvážnym konceptom takmer vôbec nezmenila. V automobilom priemysle sa to nevidí často, pretože koncepty slúžia v prvom rade na prílakanie pozornosti verejnosti a v produkčnej verzii sa niektoré významnejšie dizajnové prvky napokon odstraňujú.

Vývoj spoločnosti LLC však nešiel podľa plánov a iba krátko po ohlásení finálneho produkčného modelu sa ukázalo, že na jeho výrobu nie sú peniaze. Pôvodné dodanie elektromobilov sa zmenilo z roku 2009 na jar 2017. Už dnes sa však na webstránke automobilky uvádza, že vozidlá dodá na trh najskôr v roku 2020.

Športový elektromobil LLC Lightning GT (2009) Foto: LLC

Dizajn pre absolútnych fajnšmekrov

Lightning GT je krásny automobil, ktorý už na prvý pohľad dáva tušiť o svojej vysokej hodnote a cene. Z profilu sa podobá sa na Ferrari FF, eventuálne môže niekomu pripomenúť niektorý z modelov značky Aston Martin.

Dlhá a široká predná kapota je typická pre šporiaky, zadné partie sú kompaktnejšie a postupne sa zvažujú do špicu. Automobil je postavený na rozmerných 20-palcových kolesách s netypickým modrým podkladom pod diskami, má nápadne nízky podvozok a veľmi nízke bočné okná.

Z dizajnu Lightning GT priam srší dynamika, prémiovosť a široký pevný postoj dáva tušiť o dobrých jazdných vlastnostiach aj na motoristických okruhoch. Karoséria sa vyrábala zo zmesi kevlaru a uhlíkových vlákien.

Športový elektromobil LLC Lightning GT (2009) Foto: LLC

Naozaj výkonný elektromobil

Lightning GT mal byť pôvodne (podľa slov výrobcu) vybavený pohonnou technológiou Hi-Pa Drive so štyrmi elektromotormi s výkonom po 120 kW. Len medzi nami, to by bol šialený výkon. Tieto štyri motory mali ovládať každé koleso samostatne a tak zabezpečovať efektívnu kontrolu trakcie. Batérie mali mať kapacitu 36 kW.

Dnes sa o Lightning GT hovorí v súvislosti s miernejšími technickými údajmi. Má byť vybavený dvojicou elektrických motorov a dvomi batériami s kapacitou 36 kW. Spoločný výkon elektromotorov dosiahne skvelých 300 kW, teda niečo vyše 400 konských síl.

Z nuly na rýchlosť 100 km/h elektromobil akceleruje za 4 sekundy.

Automobilka LLC uvádza, že jej elektromobil prejde na jedno nabitie okolo 250 kilometrov - teda asi toľko, čo rodinný elektromobil Mercedes triedy B. Avšak vzhľadom na skutočnosť, že ide o športový automobil, bude reálny dojazd nepomerne kratší. Čudovali by sme sa, keby v reálnej prevádzke presiahol sto kilometrov.



Zdroje: LLC, netcarshow, Wikipedia



ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre