Autá

Dá sa autopilotom v autách dôverovať? Už máme prvého spiaceho vodiča

"Autonómne jazdiace automobily sú stále horúcou novinkou, ktorej ťažko celkom dôverovať. Očividne s tým však nemá problém istý muž z USA, ktorý za volantom zaspal. "

Erik Stríž, 7. júna 2016 9:00
Vzhľad pôvodného Tesla Model S sa zachoval, najväčšie zmeny nastali v interiéri. Foto: Rinspeed
Autopilot, autonómna jazda, to sú pojmy, ktoré sa v posledných rokoch skloňujú čoraz častejšie aj v motoristických časopisoch. Je to skoro neuveriteľné, že práve my žijeme v tej dobe, ktorá zmení spôsob používania automobilov. Funkcia autonómneho riadenia nemohla prísť skôr, pretože to nedovoľovali technológie. Bolo potrebné vytvoriť a spraviť spoľahlivými parkovacie senzory, adaptívne tempomaty, systémy aktívneho udržiavania vozidla vo svojom jazdnom pruhu a kamery sledujúce jeho okolie.

K tomu ešte celá hromada ďalších funkcií, tisíce a tisíce riadkov špeciálneho softvéru a vo výsledku máme funkciu autopilota, ktorý sa, zatiaľ, zdá byť veľmi efektívny a bezpečný.

Vzhľadom na krátky život technológie je však pre každého normálneho človeka náročné celkom mu dôverovať. Na adaptívne tempomaty a udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu sme si už mnohí tak akosi zvykli, ale autopilot, to je celkom iná káva. Rozdiel je asi taký, ako prelet Gagarina okolo Zeme v porovnaní s Apollo 11, ktoré letelo na Mesiac a späť.

Zdá sa však, že sú ľudia, ktorí aj celkom novým technológiami dôverujú bezvýhradne. Internetom sa pred časom virálne šírilo video majiteľa automobilu Tesla, ktorý počas jazdy presadol zo sedadla vodiča dozadu. Automobil jazdil aj naďalej sám a nevyzeralo to tak, že by sa jeho vodič obával o svoj majetok či život.

Zdroj: Tesla Autopilot Stunt w/driver in back seat - DO NOT ATTEMPT (youtube.com)

Najnovšie sa internetom začalo šíriť iné video. Jeho hlavný protagonista pravdepobne ani nemal záujem stať sa predmetom videa, o to sa postaral niekto iný, kto sa viezol v automobile na rovnakej ceste tým istým smerom.

Video z mobilného telefónu zachytáva vodiča automobilu Tesla Model S, ktorý počas jazdy spí. Ale nie tak, že podriemkáva a ruky má na volante, ale doslovne má sklonenú hlavu na bok, automobil zabezpečuje celú jazdu celkom sám. Takáto bezvýhradná dôvera v autopilota je precedensom, ktorý by sa však mohol v blízkej dobe stať bežnou záležitosťou.

Zdroj: Facebook

Automobilky nám vo svojich víziách neraz ukazujú svet, v ktorom síce budeme vlastniť osobné automobily, avšak nebudeme ich musieť šoférovať. Že toto sci-fi prichádza tak skoro, na to sme však celkom pripravení ešte neboli.

Pravdou je, že autopilot v automobiloch značky Tesla je najlepší na svete. Automobilka ho ako vôbec prvá zaviedla vo forme softvérovej aktualizácie, podobne ako keď si aktualizujete systém v mobile alebo počítači. Nový softvér vie využívať dostupné radary, senzory a kamery, využíva ich na zisťovanie aktuálnej situácie vo svojom okolí.

Autopilot od Tesly sa vie vyhýbať prekážkam, dokáže predbiehať, umožňuje úplnú pasivitu vodiča-človeka.



ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre