Autá

Nové Audi TT Roadster a TTS Roadster

"Niekoľko týždňov po ukázaní novej generácie vozidiel TT Coupe od Audi prichádza automobilka s variantom Roadster. Okrem štandardnej verzie TT ponúkne aj silnejší TTS Roadster. "

Erik Stríž, 25. septembra 2014 14:00
Audi TT Roadster (2015) Foto: Audi

Audi oficiálne predstavuje nové modely TT Roadster a TTS Roadster pri príležitosti tohtoročného autosalónu v Paríži. Podľa automobilky určuje nový trend a štandard v dizajne, jazdných vlastnostiach a zavesenia náprav. Zaujímavosťou je tiež využitie technológie virtuálneho kokpitu, ktorý, ako sa uvádza v tlačovej správe, po prvýkrát umožňuje poskytovanie komplexných informácií vodičovi priamo v rámci jeho zorného poľa. Snáď aj preto sa v interiéri automobilu nenachádza tradičný centrálny displej, ktorý nachádzame v ostatných modeloch značky a aj iných automobiliek.

Dizajn nových roadsterov série TT udržiava charakter športového automobilu, zároveň zdôrazňuje jeho technologickú vyspelosť. Pokračuje však v tom, čo je pre Audi typické.

Audi TT Roadster (2015) Foto: Audi

Interiér TT-čka bez strechy je rovnaký, ako v prípade jeho východzej verzie Coupe. Všetky ovládacie prvky a tlačidlá sú na dosah pravej a ľavej ruky, pričom veľký dôraz bol kladený na celkovú jednoduchosť prostredia. K dispozícii budú dva typy multifunkčného volantu. V nadväznosti na prepracovaný systém MMI je na volante šesť hardvérových tlačidiel. Súčasťou ovládacieho rozhrania bude aj ovládanie hlasom, ktoré údajne správne reaguje aj na celkom prirodzený tón reči.

Centrálnym ovládačom systému je však rotačný touchpad umiestnený tesne pod voličom automatickej prevodovky.

Audi TT Roadster (2015) Foto: Audi

Nové Audi TT Roadster sa dostane do predaja s dvojicou preplňovaných 4-valcových motorov TDI a TFSI. Výkonové spektrum 135 kW (184 koní) až 228 kW (310 koní) ponúkne možnosť dynamickej jazde s úžasnými akceleráciami. Súčasťou základnej výbavy je systém Start/Stop a možnosť zosilniť zvuk motora.

2-litrový TDI je výsostne športový motor s výkonom 135 kW a krútiacim momentom 380 Nm. Rovnako ako ostatné motory rodiny TT, aj tento naftový agregát vyhovuje štandardu Euro 6. Jeho priemerná spotreba je iba 4,3 litra na 100 kilometrov jazdy a úroveň produkovaných emisií je najmenšia v segmente - 114 gramov CO2 na kilometer.

Dvojlitrový TFSI produkuje výkon 169 kW a krútiaci moment 370 Nm. V modeli TTS Roadster je tento motor o niečo výkonnejší, vyprodukuje až 228 kW a 380 Nm krútiaci moment. Top model zrýchli z pokoja na rýchlosť 100 km/h ta 4,9 sekundy a ručička tachometra sa zastaví až na rýchlosti 250 km/h. Motor bude kombinovaný s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou, v ponuke však bude aj 6-stupňový automat S Tronic.

Audi TT Roadster (2015) Foto: Audi

Permanentný pohon všetkých štyroch kolies quattro bol podľa slov automobilky celkom prerobený. Dostupný bude pre motorizáciu 2.0 TFSI v modeli TT Roadster a v modeli TTS Roadster bude súčasťou základnej výbavy.

Nové Audi TT Roadster ponúkne oveľa viac možností personalizácie, ako jeho predchodca. V ponuke je jedenásť farebných variant karosérie, s možnosťou aplikácie S Line. Sedem farieb je pritom pre TT celkom nových a dve z nich sú absolútnou novinkou v rámci celej modelovej palety Audi: ide o farby nano gray a tango red. Pre model TTS budú k dispozícii aj farebné prevedenia Panther black, Crystal effect a expresívna Sepang blue.

Audi TT Roadster (2015) Foto: Audi

Interiér ponúkne tri varianty farebného prevedenia, spoločne pre TT a TTS (varianty Coupe aj Roaster). Ide o solídnu čiernu, šedú a hnedú. Po prvýkrát si budú môcť zákazníci vybrať aj druhú farbu - rotor gray bude k dispozícii spolu s balíčkom S Line.

V Nemecku sa začne predaj nového TT Roadster v októbri tohto roka, TTS Roadster zamieri do showroomov predajcov v budúcom roku. Cena základného TT Roadster s motorom 2.0 TFSI je stanovená na 37 900 eur.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Nové automobilové koncepty z Francúzska
Limuzína budúcnosti Aston Martin Lagonda bude len pre šejkov
Samsung predáva aj autá, najnovší model je SM7 Nova
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Jaguar F-Type pre Tour de France

Komentáre