Autá

Nové automobilové koncepty z Francúzska

"Citroen C4 Cactus Airflow 2L a Peugeot Quartz sú dva celkom nové koncepty mestských automobilov, navyše, nie sú ani tak veľmi odlišné. "

Erik Stríž, 19. septembra 2014 12:00
Peugeot Quartz Concept Foto: Peugeot

Automobilky sa pripravujú na parížsky autosalón, ktorý otvorí svoje brány už 4. októbra 2014. V súvislosti s ním sa budú snažiť v atraktívnej forme spropagovať nielen už existujúcu modelovú paletu, ale aj ukázať novinky, ktoré sme dodnes videli iba na fotografiách. Samostatnou kapitolou v individuálnej prezentácii automobiliek bude aj predstavenie konceptov a prototypov, ktoré síce v dohľadnej dobe neuvidíme v showroomoch predajcov, slúžia predovšetkým ako vízia nového dizajnového jazyka danej značky.

Dve automobilky s francúzskymi koreňmi, Citroen a Peugeot, spoločne ukázali svoju predstavu kompaktných mestských crossoverov blízkej budúcnosti. Prvým z nich je model C4 Cactus Airflow 2L, druhý nesie pomenovanie Quartz a vytvorili ho ľudia z Peugeotu.

Citroen C4 Cactus Airflow 2L Foto: Citroen

Kaktus s umierneným vzhľadom i spotrebou


Citroen C4 Cactus je zjav, ktorý môžete pozorovať denne už aj na našich cestách. Toto sympatické vozidlo s dizajnom ako vystrihnutým z futuristického filmu ponúka veľkú mieru flexibility v interiéri, množstvo technologických vychytávok a niekoľko detailov, ktoré podľa slov výrobcu odpovedajú na otázky dneška.

Predstavený koncept s prívlastkom Airflow 2L môže byť považovaný za budúceho nástupcu prvého francúzskeho kaktusu. Má prakticky rovnaký vzhľad, líši sa skôr iba v detailoch, to najpodstatnejšie sa udialo až pod kapotou. Aj tak má karoséria lepšiu aerodynamiku až o dvadsať percent, čo je priam neuveriteľný technologický skok. Predovšetkým pri uvedomení si faktu, že na prvý pohľad sa skutočne na vonkajšej podobe automobilu až tak veľa nezmenilo.

Citroen C4 Cactus Airflow 2L Foto: Citroen

Súčasne s efektívnejšou aerodynamikou sa zásadne znížil valivý odpor kolies, hmotnosť automobilu klesla až o sto kilogramov a bola využitá pohonná technológia Hybrid Air, ktorá znižuje spotrebu takmer o tretinu. Tá by sa mala podľa smelých odhadov ustáliť na dvoch litroch paliva na sto kilometrov jazdy, čo bol aj cieľ pre dizajnérov a technikov.

Peugeot Quartz Concept Foto: Peugeot

Peugeot Quartz


Budúcnosť kompaktných crossoverov. Tak označuje svoj nový koncept výrobca a dodáva, že ponúkne nielen inovácie v oblasti techniky, ale aj ultimatívny luxus v aute rodinného charakteru. Pod luxusom by sme v tomto prípade mali rozumieť kvalitné čalúnenie a materiály, pevné lícovanie jednotlivých prvkov a širšiu multimediálnu výbavu.

Koncept s dĺžkou 4,5 metra a veľkorysou šírkou 2,06 metra by sme mali mať možnosť vidieť aj naživo na už spomenutom autosalóne v Paríži už aj so vstavanou pohonnou jednotkou. Tou je podľa tlačovej správy hybrid spájajúci elektrický plug-in motor s výkonom pôsobivých 85kW a vyspelý 1,6-litrový motor THP s výkonom do 270 koní. Plug-in hybrid bude mať v sebe montovanú 6-stupňovú automatickú prevodovku. Bez použitia paliva, teda iba na elektrinu, dokáže Peugeot Quartz prejsť 50 kilometrov.

Peugeot Quartz Concept Foto: Peugeot

Peugeot Quart je predstaviteľom odvážneho a expresívneho dizajnu karosérie, avšak, nie je veľkým šokom. Nesie totiž črty typické pre značku Peugeot a robustnú, no kompaktnú karosériu crossoverov, sme už videli viackrát.

Pre ľudí citlivých na grafiku môže byť zaujímavá predovšetkým použitá farebná schéma vozidla, v ktorej nechýbajú farebné, ale aj materiálové kontrasty. Kombinácia metalízy a matného laku vyzerá zaujímavo, oveľa viac pozornosti však pútajú veľké 23-palcové kolesá s temným dizajnom diskov. Na svoje prídu aj priaznivci ergonomického interiéru i-Cockpit, ktorý tento koncept využíva tiež.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Limuzína budúcnosti Aston Martin Lagonda bude len pre šejkov
Samsung predáva aj autá, najnovší model je SM7 Nova
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Jaguar F-Type pre Tour de France

Komentáre