Autá

Samsung predáva aj autá, najnovší model je SM7 Nova

"Sedan SM7 Nova z dielne Samsungu je určený len pre kórejský trh, ktorý táto spoločnosť ovláda v nevídanej miere. "

Erik Stríž, 12. septembra 2014 10:00
Samsung SM7 Nova (2015) Foto: Samsung


Na Slovensku vnímame spoločnosť Samsung predovšetkým ako výrobcu veľmi širokého spektra elektroniky a bielej techniky, počnúc najlacnejšími zariadeniami až po tie prémiového charakteru. V zahraničí je však záber tejto spoločnosti ešte širší, v Kórei napríklad predáva aj autá. Najnovšie sa do pozornosti dostáva model SM7 Nova, elegantná limuzína s bohatou technologickou výbavou.

Samsung SM7 Nova (2015) Foto: Samsung

Medzinárodná skladačka


Samsung SM7 Nova je taká automobilová skladačka. Na jej vývoji Kórejčania spolupracujú s francúzskym Renaultom a japonským Nissanom, na žiadny model ostatných výrobcov sa však nová SM7 Nova nepodobá. Automobil je priamym nástupcom modelu SM7, obsiahol určité dizajnové zmeny na prednej maske, v interiéri a aj po technickej stránke. Nestretávame sa však so žiadnou revolúciou.

Samsung SM7 Nova ponúkne budúcim majiteľom triezvy vzhľad s oblými tvarmi bez zbytočných kontrastov, predná maska obsahuje rozumné množstvo chrómových doplnkov. Dizajnéri automobilu sa snažili, aby ich nový produkt nadobudol nefalšovaný prémiový vzhľad, čo sa im podarilo docieliť aj tvarom predných svetlometov, znižujúcou sa strechou na zadnej časti a elegantným profilom.

Samsung SM7 Nova (2015) Foto: Samsung

Kokpit pre piatich náročných pasažierov


Interiér vozidla ponúkne celkovo päť miest na sedenie vrátane vodiča, zaujať sa snaží koženými poťahmi a sedadlami s výrazným bočným vedením. Stredová konzola s lakťovou opierkou nemá prehnané rozmery, je však platformou pre množstvo ovládačov. Nad týmto všetkým je umiestnený centrálny displej multimediálneho systému, ktorého súčasťou aj v základnej výbave automobilu je Wi-Fi konektivita s možnosťou pripojenia viacerých mobilných zariadení pasažierov.

Volant nápadne pripomína volanty v Renaultoch, atraktívnym doplnkom je však jeho čalúnenie do kože po vonkajšom obvode. Napriek tomu, že SM7 Nova je výkladnou skriňou automobilovej divízie Samsungu, neponúka také široké využitie moderných displejov, ako iné automobilky. Napríklad, pred volantom sa aj v tej najvyššej výbave zákazníci musia zmieriť s klasickými analógovými ukazovateľmi rýchlosti a otáčok. Medzi nimi sa nachádza menší farebný displej s možnosťou zobrazenia notifikačných symbolov alebo aj pokynov navigácie.

Samsung SM7 Nova (2015) Foto: Samsung

Silné motory aj v základnej výbave


Samsung SM7 Nova bude poháňaný motormi od Nissanu, ponúkne celkovo päť úrovní výbavy s dvomi motormi v rôznom nastavení. Základom bude 2,5-litrový šesťvalec s výkonom 190 koní a priemernou spotrebou 9 l/100 km. Silnejší, 3,5-litrový motor, bude disponovať výkonom 258 konských síl, čo je veľmi pôsobivá hodnota. Do vozidla sa bude štandardne montovať 6-stupňová automatická prevodovka s možnosťou manuálneho radenia s pomocou pák za volantom.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Jaguar F-Type pre Tour de France
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov
"Pripravovaný Jaguar XE bude napriek svojmu hierarchicky

Komentáre