Autá

Aston Martin jazdí aj na vode a má výkon cez tisíc koní

"Vedeli ste, že britský Aston Martin vyrába okrem luxusných áut aj prestížne jachty? "

Erik Stríž, 1. februára 2017 11:00
Motorová jachta Aston Martin AM37 Foto: Aston Martin
Jachta, ktorá sa uchádza o priazeň horných niekoľko percent, sa volá AM37 a je rovnako krásna zvonka, ako aj zvnútra. Je rozšírením automobilovej značky ako puncu exkluzivity do svetov, ktoré s cestnou dopravou nesúvisia: posteľná bielizeň, slnečné okuliare, dokonca aj luxusný mrakodram v Miami, toto všetko je nositeľom značky Aston Martin. Je to prirodzené a podobnú expanziu do sveta mimo automobilizmu sledujeme aj u značiek Ferrari, Lamborghini či Porsche, kedy predávajú licencie na svoju značku iným výrobcom. Je to aj prípad tejto jachty, ktorá je síce spájaná so značkou Aston Martin, jej výrobcom je však holandská spoločnosť Quintessence Yachts pôsobiaca v anglickom Southamptone.

Motorová jachta AM37 sa prvýkrát odprezentovala ešte minulý rok na podujatí Monaco Yacht Show. To je taký ten priestor, v ktorom bežného smrteľníka bolí srdce, pretože sa musí pozerať na veci, na ktoré nikdy nebude mať peniaze. Cenovka luxusnej jachty od britskej automobilky stojí mimoriadne peniaze: nie menej ako 1,6 milióna britských libier, v prepočte asi 1,8 milióna eur.

Motorová jachta Aston Martin AM37 Foto: Aston Martin
Jachta je vybavená dvomi motormi s maximálnym výkonom 1040 konských síl a dokáže vďaka nemu jazdiť rýchlosťou až 50 uzlov, teda 92,6 kilometrov za hodinu. Na ceste by to nebol veľmi zaujímavý údaj, ale na vodnej hladine je to ohromujúce. Dosahovať takúto rýchlosť v bežných podmienkach je však skoro nemožné.

To, čím jachta AM37 zaujme hneď na prvý pohľad, je jej spektakulárny dizajn a krásne vnútro. V porovnaní s automobilmi Aston Martin je síce “interiér” odlišný, ale spája ich prémiovosť a vizuálna vyváženosť. Jachta je vybavená klasickým kompaktným kruhovým volantom s tromi ramenami. Kapitánovi sú k dispozícii dva veľké displeje, ktoré celkom zastupujú klasické analógové ukazovatele. Vzhľadom k pravostrannému riadeniu je väčší z displejov na dosah ľavej ruky, druhý je priamo pred volantom tam, kde majú autá prístrojovú dosku s tachometrom a otáčkomerom.

Motorová jachta Aston Martin AM37 Foto: Aston Martin
V kajute to vyzerá ako v skromnej, ale stále luxusnej hotelovej izbe. Vraj aj umývadlá boli navrhnuté špeciálne pre túto jachtu. V interiéri prevláda čistá biela farba kombinovaná s hnedým nábytkom s lesklým dreveným povrchom. Všetko v záujme zachovania stratégie Aston Martinu umenie žiť, anglicky Art of Living, v rámci ktorého ponúka luxusné produkty aj mimo svojho prioritného automobilového sveta.


ODPORÚČAME AJ:
Pickupy budú opäť v móde, automobilky z nich spravia imidžovky
Najväčšie Mini auto všetkých čias jazdí aj na elektrinu
Najpraktickejšie športové auto z Talianska a jeho nenápadné vylepšenie
Tento crossover s asymetrickým interiérom vyzerá ako zo sci-fi
Prichádzajú luxusné terénne kombíky
Krásny crossover kombinuje benzín a elektromotor, jazdí aj zadarmo

Komentáre