Život

Zbrane z bývalého Československa patria k najkopírovanejším

"CZ 75 je v súčasnosti druhá najviac kopírovaná krátka zbraň na svete. "

TASR, 25. marca 2015 10:00
Na snímke služobný a obranný kompakt CZ 75 P-07 DUTY z výrobného sortimentu závodu CZ - Slovensko. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Jednu z najznámejších československých zbraní pištoľ CZ 75, ktorá sa používa už štyri desaťročia, navrhol a skonštruoval dôchodca František Koucký. „Celý život konštruoval zbrane. Na túto pištoľ nemal konkrétne zadanie ani čas. Sám ju vymyslel a vložil do nej svoje skúsenosti a um,“ povedal pre TASR viceprezident pre vonkajšie vzťahy Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod Radek Hauerland.

Táto samonabíjacia pištoľ kalibru 9 mm Luger sa po prvý raz objavila v roku 1975. Bola určená najmä na export. Jej patent i meno konštruktéra držal komunistický režim v tajnosti. To sa zmenilo po roku 1989. „CZ 75 je v súčasnosti druhá najviac kopírovaná krátka zbraň na svete. Aj to svedčí o vynikajúcej československej konštrukčnej škole,“ zdôraznil Hauerland s tým, že vývoj nových produktov vždy vzniká na pôde CZ Uherský Brod. „Máme vlastných vývojárov a konštruktérov. Pokiaľ majú nejakú myšlienku, tak ju dokážu pretaviť do výkresovej dokumentácie, uviesť do života a vyrobiť,“ dodal Hauerland.

CZ Uherský Brod už vyrobila viac ako jeden milión kusov pištole CZ 75, ktorá je súčasťou výbavy aj slovenských ozbrojených zložiek.

ODPORÚČAME AJ:
Odkaz zo záhrobia? Aj takéto niečo sa dá objednať
Budem mamou: Pri pôrode sa vzdala a prestala spolupracovať
LOVE STORY: Pred 46 rokmi sa John Lennon oženil s Yoko Ono
Dojčenie môže vplývať na IQ človeka, ukázal rozsiahly výskum
Netradičný zákrok: Mladíkovi transplantovali penis zosnulého muža

Komentáre