Život

Netradičný zákrok: Mladíkovi transplantovali penis zosnulého muža

"Transplantácie sa posúvajú stále ďalej. Už nejde len o vnútorné orgány, kožu, vlasy... Dvadsaťjedenročný muž je prvým, komu bol úspešne transplantovaný penis."

Zuzana Lobotková, 20. marca 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Neúspešná obriezka pripravila mladého muža o penis. Obmedzilo to jeho sexuálny život, ale aj normálne močenie. Našťastie sa lekárom v južnej Afrike podaril naozaj náročný zákrok. Mladík žil bez penisu tri roky.

Odstránenie predkožky je u niektorých kmeňov tradičným rituálom, no podľa odhadov až 250 prípadov ročne nedopadne dobre, ale práve stratou penisu. Ak by sa lekárom v Kapskom meste podarilo zákrok zopakovať, mohli by dať takýmto mužom nádej na normálny život. Ďalších deväť mužov už čaká na zákrok. Mužovi transplantovali penis zosnulého muža.

Postupne by vraj mal získať všetky funkcie. Profesor André van der Merwe, vedúci oddelenia urológie, bol sám prekvapený rýchlym uzdravovaním sa pacienta. Pre dailymail.co.uk uviedol: „Naším cieľom bolo, aby bol po dvoch rokoch penis plne funkčný, a sme prekvapení, ako rýchlo sa pacient zotavil.

Ak muž príde o penis, má to naňho nepriaznivý psychologický účinok. Je to traumatizujúca situácia, ktorá mnoho mužov nedokáže spracovať. Dokonca dochádza aj o pokusy o samovraždu. Teraz stačí nájsť darcu, ktorého rodina bude ochotná orgán poskytnúť na transplantáciu.

Až po dôkladnej príprave


Tím lekárov v Kapskom meste sa myšlienkou na transplantáciu zaoberal už od roku 2010. Po rozsiahlom výskume profesor Van der Merwe a jeho chirurgický tím sa rozhodli použiť metódy vyvinuté pre prvú transplantáciu tváre. Operácia bola prevedená druhýkrát, no prvýkrát v histórii bol aj výsledok úspešný. Prvý pokus prebehol v roku 2005 v Číne, no pacientovi po dvoch týždňoch transplantovaný penis odstránený.

Profesor Van der Mewe povedal, že úspešný postup by nakoniec mohol byť rozšírený aj na mužov, ktorí prišli o svoje penisy kvôli rakovine prostaty, alebo ako posledná možnosť pri liečbe erektilnej disfunkcie. Je teda pozitívne, že lekári dokážu zmeniť život mužov, obrátiť ho k plnohodnotnému fungovaniu a psychickej pohode.

ODPORÚČAME AJ:
So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny
Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne
Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť
Toto ste nevedeli: Riziko mŕtvice zvyšuje aj dlhý spánok
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť

Komentáre