Život

Žatec zveľaďuje chmelárske a pivné pamiatky, chce byť v Zozname UNESCO

"Žatec s okolím je prírodnou lokalitou na pestovanie kvalitného chmeľu, ktorý je Európskou úniou registrovaný ako prvý chmeľ a aj jeden z prvých českých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov."

TASR, 18. októbra 2017 9:00
chmeľ Foto: TASR
Zóna technických pamiatok chmelárstva v Žatci je navrhnutá na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Kráľovské mesto a jedno z najstarších českých miest je považované za mekku piva u našich západných susedov.

Žatec s okolím je výnimočnou prírodnou lokalitou na pestovanie kvalitného chmeľu, ktorý je Európskou úniou registrovaný ako prvý chmeľ a aj jeden z prvých českých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov. Žatecký chmeľ, jemne aromatická plodina s tisícročnou tradíciou, má nezastupiteľné miesto pri výrobe kvalitných pív. Jeho výnimočnosť uznala aj Mária Terézia, ktorá ako ochranu proti falšovaniu chmeľu vydala (1769) patent o úradnom pečatení tohto chmeľu.

K turistickým lákadlám Žatca patrí Chrám chmeľu a piva. Štvorposchodový bývalý sklad na každom poschodí obsahoval 4000 žochov chmeľu (objemných dvojmetrových vriec). Z nich 300 pôvodných s adresami do celého sveta v súčasnosti tvorí labyrint, na konci ktorého je poklad regiónu, avšak v podobe 68 kg skleneného umeleckého objektu. Nachádza sa tam aj strašidelná časť, kde čoskoro budú organizovať najmä pre deti Halloween.

Okrem vtipného 12-miestneho pojazdného pivovaru Šlapohyb, prezentácie spolku Chmelobrana, alegorických vozov, veľkej expozície pivných fliaš z celého sveta, funkčného chmeľového orloja či požičovne bicyklov je tam história zberu a sušenia "českého zlata" od stredoveku po súčasnosť. Nechýba erbová sieň všetkých vyše 250 obcí, ktoré môžu používať chránené označenie Žatecký chmeľ.

"Myšlienka postaviť si chrám vznikla u recesného združenia Chrám chmeľu a piva. Vytvorili projekt, požiadali Európsku úniu o dotáciu. Jeho vybudovaním zachránili chátrajúcu pamiatku, bývalý sklad chmeľu. Pristavili reštauráciu, minipivovar. Je tam kláštorná záhrada, náučná bylinková záhrada. Tiež galéria Sladovňa, čo bol tiež schátraný objekt, a vznikla ojedinelá galéria, kde je aj umenie. Hlavné je, že sme zachránili tú náplň, ktorá tam bývala – skladovanie žochov s chmeľom," uviedla pre TASR Pavla Ventová z galérie Sladovňa.

Dominantou chrámu je pristavená 42-metrová veža. Na jej vrchole je sedem tyčí znázorňujúcich symbol chmeľnice. Vo veži je unikátny výťah s 3D projekciou, v ktorej cestujúci zažívajú let balónom nad Žatcom. Z vyhliadkovej plošiny možno obdivovať nielen mestskú pamiatkovú rezerváciu s desiatkami vysokých chmeľových dvojkomínov a ďalších historických stavieb, ale tiež široké okolie.

Okrem zachovaných pamiatok plánuje Žatecký pivovar vybudovať ďalší tematický objekt z európskych dotácií. Namiesto schátraného domu na rohu Žižkovho námestia a Horovej ulice chce na jar 2018 začať stavať Múzeum pivovarníctva.

ODPORÚČAME AJ:
V New Yorku otvoria nové múzeum špionáže
Študent vymyslel aplikáciu, ktorá má odhaliť problémy s chrbticou
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Humenné

Komentáre