Technológie

Študent vymyslel aplikáciu, ktorá má odhaliť problémy s chrbticou

"Mobilné aplikácie sú čoraz obľúbenejšie a využívajú sa takmer na všetko, počítajú spálené kalórie pri behu, pripomínajú pitný režim alebo nutnosť pohybovej aktivity. "

TASR, 16. októbra 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Inovatívny nápad praktikanta Kliniky liečebnej rehabilitácie v Košiciach-Šaci vyhral na medzinárodnom sympóziu. To sa konalo na začiatku októbra v Olomouci, pričom nosnou témou 11. ročníka boli nové techniky a technológie v medicíne. „Priestor dostala aj prezentácia študenta vyššieho odborného vzdelávania strednej zdravotníckej školy v Košiciach, ktorý vykonáva prax na Klinike liečebnej rehabilitácie Nemocnice Košice-Šaca, Patrika Konrádyho. Vedeckú radu zloženú z lekárov najviac zaujal poster prezentujúci návrh mobilnej aplikácie na diagnostiku pohybového aparátu,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Alžbeta Sivá.

Mobilné aplikácie sú čoraz obľúbenejšie a využívajú sa takmer na všetko, počítajú spálené kalórie pri behu, pripomínajú pitný režim alebo nutnosť pohybovej aktivity. Nezaostáva však ani medicínska oblasť. Konrády prišiel s návrhom novej mobilnej aplikácie, ktorá odhalí problém s chrbticou prostredníctvom diagnostiky pohybového aparátu priamo v telefóne. „Po nainštalovaní aplikácie do mobilného telefónu sa odfotíte a aplikácia, na základe zakrivenia chrbtice, nadmernej lordózy a kyfózy vyhodnotí, či je nutná pomoc odborníka. Ak áno, ponúkne najbližšieho fyzioterapeuta,“ predstavuje fungovanie aplikácie Konrády.

Nápaditý študent praxuje na Klinike liečebnej rehabilitácie Nemocnice Košice-Šaca a rád by sa stal fyzioterapeutom. Problémy pacientov mu nie sú ľahostajné. Z praxe však vie, ako ľudia odkladajú návštevu lekára a podceňujú bolesti chrbtice. Vymyslel preto návrh mobilnej aplikácie, ktorá nielen zistí a napovie, že má človek problém, ktorý treba riešiť, ale rovno ponúkne konkrétne riešenie v jeho okolí. Princíp fungovania by mal byť jednoduchý.

Klinika liečebnej rehabilitácie Nemocnice Košice-Šaca ponúka pacientom komplexnú diagnostiku a liečebnú rehabilitáciu ochorení pohybového systému, chorôb nervovej a obehovej sústavy detí a dospelých či starostlivosť o pacientov po úrazoch a operáciách pohybového aparátu.

ODPORÚČAME AJ:
Deutsche Telekom predviedol prvé ultra vysokorýchlostné mobilné antény
Tablety netreba deťom zakázať, no viesť ich treba i k tvorivým hrám
Facebook testuje biometriu tváre

Komentáre