Život

Vydražia šaty, v ktorých Marilyn Monroe zaspievala Kennedymu

"Aukčný dom Julien's Auctions predpokladá, že tesná róba telovej farby ušitá na mieru sa predá za dva až tri milióny dolárov."

TASR, 12. septembra 2016 12:00
Na archívnej snímke z z 19. mája 1962 americká herečka Marilyn Monroe má na sebe oblečené šaty, v ktorých spievala "Happy Birthday to You" vtedajšiemu prezidentovi USA Johnovi F. Kennedymu k jeho 45. narodeninám v New Yorku. Foto: TASR/AP
Večerné šaty, ktoré mala na sebe americká herečka Marilyn Monroe počas svojho predvedenia popevku "Happy Birthday to You" venovaného vtedajšiemu prezidentovi USA Johnovi F. Kennedymu k jeho 45. narodeninám v roku 1962, pôjdu v novembri do dražby. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Aukčný dom Julien's Auctions predpokladá, že tesná róba telovej farby ušitá na mieru sa predá za dva až tri milióny dolárov. Dražba sa bude konať 17. novembra v Los Angeles. Zvodná herečka sa v daných šatách od módneho návrhára Jeana Louisa predstavila na narodeninovom bankete v newyorskej Madison Square Garden 19. mája 1962.

Monroe zomrela o menej než tri mesiace neskôr na predávkovanie sa barbiturátmi vo veku 36 rokov. Kennedyho zavraždili v Dallase nasledujúci rok v novembri ako 46-ročného. Obe úmrtia dodnes sprevádzajú konšpiračné teórie.

Šaty boli také tesné, že museli byť zašité priamo na tele herečky tesne pred vystúpením. Šaty odvtedy už nemal nikto nikdy oblečené a zachovali sa v excelentnom stave. Podľa riaditeľa aukčného domu Darrena Juliena majú ponúkané šaty po Marilyn Monroe okrem hollywoodskeho významu aj historicko-politickú hodnotu.

Róba bude ešte pred dražbou vystavená v kultúrnom stredisku Mana Contemporary v Jersey City ako súčasť expozície zameranej na Monroe ako umelkyňu, a to od 25. septembra do 22. októbra.

ODPORÚČAME AJ:
Počuli ste už o online forme štúdia jazyka? Možno je práve pre vás
Fajka sa u nás fajčila už v 17. storočí, dokazuje unikátny nález
EÚ navrhla rok 2018 za Európsky rok kultúrneho dedičstva
Vedci objavili za Veľkou koralovou bariérou rozsiahly podmorský útes

Komentáre