Život

EÚ navrhla rok 2018 za Európsky rok kultúrneho dedičstva

" Slovensko presadzuje, aby sa táto iniciatíva venovala trom pilierom: kultúrna rôznorodosť, demografická zmena a trvalá udržateľnosť."

TASR, 4. septembra 2016 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Európska komisia (EK) predložila dnes Európskemu parlamentu a Rade EÚ návrh na to, aby bol rok 2018 určený za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Týmto krokom sa exekutíva EÚ snaží vyzdvihnúť úlohu európskeho kultúrneho dedičstva pri podporovaní a vytváraní spoločného povedomia Európanov o histórii a identite.

Návrh EK sa prekrýva s jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ - v oblasti kultúry sa SR rovnako snaží presadiť návrh, aby bol rok 2018 vyhlásený za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Slovensko presadzuje, aby sa táto iniciatíva venovala trom pilierom: kultúrna rôznorodosť, demografická zmena a trvalá udržateľnosť.

Komisia pripomenula, že bohatá národná, regionálna a miestna rozmanitosť EÚ je "jedinečný katalyzátor" výmeny informácií medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií, sociálnych vrstiev a kultúr.

"Na miestnej úrovni posilňuje európske kultúrne dedičstvo sociálnu súdržnosť a integráciu prostredníctvom regenerácie zanedbaných oblastí, tvorbou lokálnych pracovných miest a podporou spoločného zmyslu pre komunitu. To platí aj na európskej úrovni," uvádza sa v dokumente EK.

Komisia sa domnieva, že najmä v čase, keď sú v niektorých konfliktných zónach svetové kultúrne poklady ohrozené a zámerne ničené, si kultúrne dedičstvo zaslúži svoj európsky rok v roku 2018.

Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics pripomenul, že európske kultúrne dedičstvo je viac ako spomienka na našu minulosť, je kľúčom k našej budúcnosti.

"Európsky rok kultúrneho dedičstva bude príležitosťou na zvýšenie povedomia o sociálnom a hospodárskom význame kultúrneho dedičstva a na podporenie európskej výnimočnosti v tejto oblasti. Vyzývam Európsky parlament a Radu (EÚ), aby podporili náš návrh," uviedol Navracsics v mene EK.

Komisia vo svojom dokumente zároveň upozornila na skutočnosť, že kultúrne dedičstvo zohráva v EÚ silnú ekonomickú úlohu. V odvetví európskeho kultúrneho dedičstva je priamo zamestnaných vyše 300.000 ľudí a 7,8 milióna európskych pracovných miest je nepriamo spojených so zachovávaním a propagovaním kultúrneho dedičstva cez oblasti cestovného ruchu, stavebných prác a doplnkových služieb ako doprava, tlmočnícky servis, údržba a zaisťovanie bezpečnosti a ochrany.

Vhodným príkladom v tomto smere je Francúzsko, kde v roku 2011 kultúrne dedičstvo prinieslo zisk vo výške 8,1 miliardy eur prostredníctvom múzeí, prevádzky historických pamiatok a budov a sprístupnením turistických zaujímavostí, knižníc a archívov.

Rok kultúrneho dedičstva bude príležitosťou zdôrazniť význam európskej kultúry a toho, čo môže EÚ urobiť ohľadom konzervácie, digitalizácie, zlepšenia infraštruktúry, výskumu a rozvoja zručností - ide len niekoľko oblastí financovaných cez program EÚ "Kreatívna Európa".

Kultúrne akcie v priebehu roka 2018 sa budú konať po celej Európe, rovnako ako sprievodné informačné, vzdelávacie a osvetové kampane.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Milujete Mozarta? Celé jeho dielo môžete mať doma
Zdeněk Troška predstaví novú rodinnú komédiu Strašidla
V septembri sa do kín vráti Bridget Jonesová
S tebou ma baví Slovensko: Dokumentárne road movie dua Barabáš a Šveda
J. LEDECKÝ: IAGO v mojom prevedení bude zloduch, ale aj sympaťák

Komentáre