Hudba a film

J. LEDECKÝ: IAGO v mojom prevedení bude zloduch, ale aj sympaťák

"Svetová premiéra muzikálu IAGO bude v Divadle Nová scéna 16. a 17. septembra."

TASR, 24. augusta 2016 10:00
Na archívnej snímke americký režisér Robert Johanson (vľavo) a Janek Ledecký. Foto: TASR
Divadelné prázdniny sa v bratislavskom Divadle Nová scéna (DNS) skončili. Tento týždeň tam naplno začali skúšať muzikál IAGO z pera českej hudobnej legendy Janka Ledeckého. Klasická Shakespearova dráma Othello je rokovou hudbou prenesená do súčasnej Ženevy a na Stredný východ. V príbehu, kde intrigy a zrada IAGA zničia lásku Othella a Desdemony, sa predstavia muzikálové hviezdy ako Janek Ledecký alt. Martin Kaprálik (IAGO), Lukáš Adamec a Lukáš Pišta (Othello), Mirka Partlová a Dominika Richterová (Desdemona).

Autor hudby a textov muzikálu Janek Ledecký už dlhší čas spolupracuje s režisérom Robertom Johansonom, výsledkom sú viaceré úspešné inscenovania jeho staršieho muzikálu Hamlet v Európe aj Ázii. Johanson je americký herec a režisér, ktorého kariéra je takmer 20 rokov spojená s Paper Mill Playhouse v New Jersey, kde režíroval 200 muzikálov a činohier, v stovke z nich si zahral hlavné postavy (Iaga, Romea, Petra Pana). Hral a režíroval aj na Broadwayi.

Pre Ledeckého je IAGO v poradí štvrtý muzikál. Obrovský úspech zaznamenal v Česku, na Slovensku, ale aj v Južnej Kórei a Japonsku jeho prvý muzikál Hamlet, s rovnakým prijatím sa stretli jeho ďalšie muzikálové tituly Galileo a Vianočný zázrak. Autor mnohých úspešných skladieb a platinových platní sa na postavu intrigána IAGA veľmi teší: "IAGO v mojom prevedení bude ten najväčší zloduch, ale súčasne aj veľký sympaťák, už Shakespeare to takto napísal a aj v živote je to tak, že za milou tvárou sa skrýva zlo. Diváci budú nášho IAGA milovať."

Rovnako je spolu s režisérom mimoriadne spokojný s obsadením muzikálu. "Som veľmi rád, že si postavu Othella zahrá Lukáš Adamec," doplnil Ledecký, ktorý si Adamca všimol už v československej Superstar i v šou Tvoja tvár znie povedome. "Prišiel na januárový konkurz a bol fantastický. Rovnako ako Mirka Partlová, ktorú poznám ešte z muzikálu Hamlet, kde ako mladučká hrala Oféliu, dnes dozrela presne do postavy Desdemony. Alebo Karolína Gudasová v postave Bahiye, čerstvá držiteľka Thálie, jedna z najtalentovanejších českých muzikálových herečiek," konštatoval Ledecký s tým, že celé obsadenie muzikálu je veľmi silné. "Už po januárovom konkurze bol režisér Robert Johanson veľmi prekvapený, akí talentovaní sú slovenskí muzikáloví herci."

Svetová premiéra muzikálu IAGO bude v Divadle Nová scéna 16. a 17. septembra. TASR informovala Zuzana Šebestová, PR manažérka DNS.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Skupina Green Day prichádza s novým singlom Bang Bang
Kino novinky týždňa: Matky rebelky si konečne začnú užívať
Jana Kirschner pridáva na jesennom turné druhý koncert v Bratislave
Hlavnú úlohu v Zozn@mke dostal Jiří Langmajer ako darček k 50-ke
Led Zeppelin pripravujú reedíciu záznamu The BBC Sessions

Komentáre