Hudba a film

Led Zeppelin pripravujú reedíciu záznamu The BBC Sessions

"Nová verzia albumu, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1997, bude rozšírená o doposiaľ nevydané nahrávky a podobne ako predchádzajúce reedície bude zremastrovaná."

TASR, 7. augusta 2016 12:00
Na snímke anglický rockový spevák Robert Plant z legendárnej kapely Led Zeppelin. Foto: TASR/AP
Skupina Led Zeppelin pripravuje reedíciu záznamu The BBC Sessions. Nová verzia albumu, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1997, bude rozšírená o doposiaľ nevydané nahrávky a podobne ako predchádzajúce reedície bude zremastrovaná. The Complete BBC Sessions vychádza 16. septembra.

Počas posledných dvoch rokov vydala slávna rocková kapela znovu všetky štúdiové albumy. Teraz sa priaznivci legendy dočkajú aj dokonale technicky ošetreného a radom bonusov obohateného záznamu z BBC. Pod názvom The Complete BBC Sessions sa objaví 3CD a 5LP verzia, zároveň vyjde aj zberateľský a limitovaný box 3CD/5LP.

Pôvodný záznam z natáčania pre britskú BBC v rokoch 1969 až 1971 bude doplnený o osem nevydaných nahrávok, z ktorých tri pochádzajú z kedysi stratenej session z roku 1969. Album bude dostupný na 3CD alebo piatich vinylových platniach, prípadne v boxe, kde k diskom pribudne aj možnosť stiahnuť si hi-res audio 96kHz/16bit a ešte aj 48-stránková knižka s fotografiami. Prvých 20 boxov bude očíslovaných. Na reedíciu ako v predošlých prípadoch dohliada gitarista Jimmy Page, ktorý nahrávku osobne zremastroval.

Najhodnotnejšie sa zrejme budú javiť tri nahrávky zo záznamu, ktorý bol dlho považovaný za stratený a v očiach fanúšikov získal až mýtický status. V apríli 1969 boli nahrané skladby I Can't Quit You Baby, You Shook Me a Sunshine Woman. Podľa slov gitaristu Jimmyho Pagea je nahrávka dôkazom toho, aká organická kapela bola Led Zeppelin: „Mohli sme zásadne meniť veci stále, ako sme ich hrali.“

Jeho kolega John Paul Jones v rozhovore pre Wall Of Sound kedysi vyhlásil: „Nahrávky vznikli v dobe, keď sme predovšetkým koncertovali. Oporným bodom pre nás boli vždy štúdiové albumy, na cestách sme ale skladby ďalej rozvíjali a v takej fáze sú piesne na BBC Sessions zachytené.“

Kompilácia ponúkne celkom 33 songov, medzi nimi You Shook Me, I Can't Quit You Baby, Communication Breakdown, Dazed And Confused, Whole Lotta Love, You Shook Me, How Many More Times, Immigrant Song, Heartbreaker, Since I've Been Loving You, Black Dog, Stairway To Heaven, White Summer, What Is And What Should Never Be, či You Shook Me alebo Sunshine Woman.

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Warner Music pre Českú a Slovenskú republiku Renáta Tomášová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zdeněk Troška predstaví novú rodinnú komédiu Strašidla
Carmel Buckingham má nový singel aj umelecké meno
KATARÍNA HASPROVÁ: Divadlo mi dáva veľa nádherných emócií
Svadobné šaty aj známe klobúky: Britská kráľovná ukáže kúsok šatníka
P. KOTVALD: Od hitu Holky z naší školky po 30-ročnú sólovú kariéru

Komentáre