Život

VIDEO: Zbaľ prachy a ... nechaj zomrieť bez pocitu viny

"Prijali by ste peniaze od neznámeho človeka, ktorý sa vám zdôveril, že prišiel o rodinu a plánuje spáchať samovraždu? V duchu tejto otázky podnikli v USA sociálny experiment, akýsi test ľudskosti."

Webmagazin.sk/Teraz.sk, 13. júna 2015 12:00
Foto: screenshot youtube.com
Sociálne experimenty zachytené na kameru získavajú čoraz väčšiu popularitu internetových užívateľov. Možnosť zhliadnuť autentické reakcie ľudí, konfrontovaných s netradičnými situáciami, predstavuje značné lákadlo.

Témy týchto experimentov bývajú rôzne, v mnohých prípadoch predstavujú "útok" na morálne kvality daného jednotlivca či skupiny ľudí. Často ide o hľadanie odpovede na otázku, kam sú až ľudia ochotní zájsť s vidinou ľahkého zárobku či získania inej výhody. Očakávanie, že postoje testovaných ľudí budú kopírovať všeobecne prijímané morálne normy, platiace v bežnom medziľudskom styku, v týchto videách nezriedka narážajú na tvrdú realitu. Posúďte sami.



Video je v angličtine, pridávame preto stručné zhrnutie toho, o čo v ňom ide. Muž v modrej košeli s bradou predstiera, že jeho dovtedy kvalitný život s dostatkom financií sa nedávno zrútil po strate celej rodiny pri požiari. Náhodným ľudom sa ďalej zdôveruje, že plánuje spáchať samovraždu, ale ešte predtým mieni niekomu prostredníctvom šeku odovzdať všetky svoje peniaze.

Nasleduje otázka, či by o ne mali záujem. Video ukazuje päť osôb, ktoré súhlasia s vypísaním šeku, pričom sa "darcu" od jeho plánu nijako nesnažia odhovoriť. Autor videa uvádza, že takto oslovil pätnásť ľudí. Len dvaja mu bez väčšieho záujmu povedali, že je to jeho voľba, ostatní súhlasili s prijatím peňazí.

Až po týchto skúsenostiach mal naraziť na človeka, u ktorého zvíťazila ľudskosť nad chamtivosťou a nezáujmom. Bezdomovec čiernej pleti bez váhania odmietol "lákavú" ponuku, naopak s veľkou dávkou spolupatričnosti potenciálnemu samovrahovi prehovoril do duše. Proces odhovárania zavŕšil vymyslenou piesňou, ktorej pointou bolo, že napriek nepriazni osudu sa oplatí žiť ďalej. Peniaze nechcel prijať s vysvetlením, že by musel žiť s pocitom viny...

Z videného sa vynára množstvo otázok. Je väčšina ľudí naozaj taká bezohľadná ako naznačuje prezentovaná vzorka? Išlo len o skratové konanie jednotlivcov, ktorí by si včas uvedomili nesprávnosť svojho konania? Alebo bolo video len účelovo zostrihané tak, aby v divákoch vyvolalo pocit znechutenia z toho, že drvivá väčšina testovaných uprednostnila vlastné obohatenie sa pred podaním pomocnej ruky?

Spojili sme sa s autorom videa Hoomanom Nourim a položili mu doplňujúce otázky. Dozvedeli sme sa, že video bolo natočené v apríli tohto roka v Orange County v Kalifornii. Medzi šestnástimi oslovenými mali byť študenti, biznismeni, robotníci, mladí i starší, ženy aj muži. O hlbší rozhovor nemal záujem nikto s výnimkou spomínaného bezdomovca. Podľa Nouriho sa mu skutočne ako jediný snažil vyhovoriť samovražedný plán. "Bol som znechutený reakciami ľudí, nikto sa ma nesnažil zastaviť. Dokonca som uvažoval o predčasnom ukončení tohto sociálneho experimentu, keďže pozerať sa na výsledný snímok mi prišlo strašné. Potom sme však zbadali bezdomovca na lavičke a rozhodli sa dať projektu poslednú šancu. Zvyšok príbehu poznáte," uviedol Nouri.

Zrejme by bolo krátkozraké nahovárať si, že nezdravý individualizmus, materializmus a prospechárstvo sú problémom len Spojených štátov. Ako by sme si v tejto skúške počínali my Slováci? Aká by bola vaša reakcia?


ODPORÚČAME AJ:
Tento vek by zvodnej Angeline Jolie tipoval málokto
Päť dôvodov, prečo si ženy vyberajú „zlých chlapcov“
Vojna pohlaví: Čo ženy najviac nenávidia na mužoch?

Komentáre