Život

V Pompejach objavili ďalšiu fresku zachytávajúcu Narcisa

"Fresku objavili na nádvorí domu, v ktorého spálni sa v novembri našla aj freska zachytávajúca antickú mytologickú postavu Lédu s labuťou."

TASR, 16. februára 2019 9:00
Na ilustračnej snímke freska v talianskych Pompejach. Foto: TASR/AP
Archeológovia objavili v talianskych Pompejach fresku zobrazujúcu antickú mytologickú postavu, mladého lovca Narcisa, ktorý sa zamiloval do vlastného odrazu na hladine rieky. O náleze informovali vo štvrtok talianske úrady.

Fresku objavili na nádvorí domu, v ktorého spálni sa v novembri našla aj freska zachytávajúca antickú mytologickú postavu Lédu s labuťou. Na nej vyobrazená scéna zachytávala labuť, predstavujúca rímskeho boha Jupitera ako znásilňuje Lédu, manželku spartského kráľa Tyndarea.

Dočasná riaditeľka pompejského archeologického parku (Parco Archeologico di Pompei) Alfonsina Russová uviedla, že práve "krása izieb" tohto domu podnietila archeológov, aby pokračovali v odhaľovaní jeho ďalších pokladov. Vyslovila tiež nádej, že raz bude možné tento dom aspoň čiastočne sprístupniť verejnosti.

Archeológovia objavili v átriu domu aj zhruba desiatku sklenených nádob, osem terakotových váz a bronzový lievik, uviedla agentúra AP.

Antické mesto Pompeje, nachádzajúce sa približne 240 kilometrov južne od Ríma, zničil v roku 79 n.l. výbuch neďalekej sopky Vezuv.

Komentáre