Život

Highlighty týždňa: Film Trhlina videl rekordný počet divákov

"Slovenská národná galéria získala do zbierky vzácny dar. Spoznali sme finalistky Miss Slovensko 2019. Jiří Mádl predstavil v Bratislave svoj druhý film. "

TASR/Webmagazin.sk, 4. februára 2019 8:00
Na snímke herec Tomáš Maštalír. Foto: TASR/Dano Veselský
Filmová novinka režiséra Petra Bebjaka, mysteriózny thriller Trhlina, si na svoje konto hneď po prvom víkende v kinách pripisuje historický úspech. "S návštevnosťou 83.266 divákov a tržbami 494.386 eur sa jej premiérový víkend stal najúspešnejším víkendom slovenského filmu v domácich kinách. V celkovom rebríčku otváracích víkendov v slovenských kinách patrí jej tržbám 5. miesto," TASR informoval Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film.

"Pre filmára je dôležité, aby sa jeho film dostal k divákom a ak ich navyše zaujme, majú o čom premýšľať a čo odporúčať, môžeme byť len spokojní," uviedol režisér snímky Peter Bebjak a dodal, že je to pre celý tím veľkou motiváciou do ďalšej práce. Trhlina pritom na vrchole rebríčka nahradila jeho vlastný film Čiara, ktorý v auguste 2017 prilákal do kín počas prvého distribučného víkendu 69.242 divákov (s tržbami 375.959 eur), celkovo ho v kinách videlo viac ako 330.000 ľudí.



Pozoruhodný dar

Slovenská národná galéria (SNG) získala novú rozsiahlu akvizíciu. Obsahuje viac ako 150 umeleckých diel v odhadovanej nadobúdacej hodnote približne 3,5 milióna eur. "Podarilo sa nám získať najrozsiahlejšiu akvizíciu diel umenia, akú sa nám v našich dejinách galérie zatiaľ podarilo získať. Takúto injekciu našim zbierkam sme ešte nikdy nedostali," informovala na tlačovej konferencii generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá o veľkorysom dare od Zbierky Linea, jednej z najvýznamnejších súkromných zbierok na Slovensku. Sochy, maľby, grafiky, kresby, objekty, inštalácie a konceptuálne umenie sú reprezentatívnym výberom z výsledkov zberateľského úsilia dvoch generácií rodiny Zubaľovcov.



Finalistky Miss Slovensko 2019


Finalistky 24. ročníka súťaže Miss Slovensko zažili vo štvrtok napoludnie svoju spoločnú premiéru. Pred zástupcami médií ich v Bratislave oficiálne predstavila riaditeľka súťaže Karolína Chomisteková.

Prišlo nám viac ako 400 video vizitiek, bolo to náročné hlavne preto, že dievčatá sú osobnosti tým, že buď sú scestované, buď žijú v zahraničí, alebo majú zaujímavú záľubu alebo prácu, máme medzi sebou profesionálne športovkyne, modelky, ktoré to robia už dlho, venujú sa modelingu, profesionálnu vojačku. Nie sú to len dievčatá, ktoré sú mladučké a študujú, ale majú svoju personu, osobnosť. Aby priniesli niečo do kolektívu a verím, že sa nám výber podaril. Teším sa z toho, za tých pár dní som mala možnosť vidieť, že dievčatá perfektne spoločne fungujú,“ povedala pre TASR k výberu Chomisteková.

Finalistkami Miss Slovensko 2019 sú Natália Hrušovská (Nitra), Alica Ondrášová (Unín), Patrícia Junasová (Jaslovské Bohunice), Frederika Kurtulíková (Bratislava), Barbora Korcová (Rovinka), Tereza Turzová (Púchov), Ivana Gromová (Prievidza), Michaela Budáčová (Prievidza), Ema Mészárosová (Levice), Michaela Čajková (Klenovec), Melissa Záteková (Banská Bystrica) a Terézia Jakubcová (Snina).




Mádl opäť na režisérskej stoličke


Český herec Jiří Mádl predstavil v Bratislave svoj druhý režisérsky počin s názvom Na streche. Pred bratislavským publikom Mádl prízvukoval, že na snímke Na streche pracovalo viacero slovenských tvorcov, medzi nimi aj oceňovaný kameraman Martin Žiaran. "Sme česko-slovenský film, keď sa pozriete na náš štáb, a to vidíte len jeho časť, to je úplná Koliba. Je to fakt veľmi silné zastúpenie, z piatich hlavných hercov sú dvaja Slováci," podotkol režisér a scenárista komediálneho príbehu, ktorý sa nerodil ľahko.

Nakrúcanie oddialila i smrť Jana Třísku, ktorý tesne pred štartom nakrúcania zahynul pri páde z Karlovho mosta. Hlavnú úlohu po ňom prevzal Alois Švehlík, ktorý stvárňuje profesora Rypara. Švehlíkov hrdina, bývalý stredoškolský profesor, poskytne dočasné útočisko mladému Vietnamcovi - unikajúcemu Songovi (Duy Anh Tran), ktorého našiel na streche svojho domu. Spolužitie dvoch odlišných ľudí - nevraživého pána a mladíka, ktorý hľadá východisko zo zúfalej situácie v neznámom meste, prináša mnoho tragikomických situácií, ale aj prekvapivých nápadov a riešení.



OBRAZOM: Výstava Generál Štefánik v Trenčíne pripomína 100. výročie úmrtia velikána

Komentáre