Život

Týchto desať ľudí kraľuje internetu

"Na to, aby ste sa preslávili, stačí internetové pripojenie."

Tomáš Kušnír, 26. januára 2016 12:00
Na snímke Kim Kardashian. Foto: Wikimedia Commons
Sociálne siete majú v dnešnom svete veľký význam. Môžu vás kvôli nim prepustiť zo zamestnania, ale môžu vám aj zlepšiť život. Každý s pripojením na internet sa môže stať globálnou senzáciou. Mnoho ľudí sa vďaka nemu stalo slávnymi a ich život sa rapídne zmenil. Stačila jedna fotka alebo video. Kto patrí k najvplyvnejším ľuďom na internete? Časopis TIME zostavil rebríček, v ktorom môžete nájsť aj amerického prezidenta.

J. K. Rowlingová


Autorka známej série o Harrym Potterovi, J. K. Rowlingová, rozvíja čarodejnícky príbeh na internete. Fanúšikom odpovedá na doplnkové otázky, informuje o nových projektoch spojených s fantasy ságou a v miliónoch ľudí po celom svete živí nádej na pokračovanie príbehu. Keď v roku 2014 zverejnila na stránke Pottermore nový príbeh o "chlapcovi s jazvou", fanúšikovia sa takmer zbláznili.

Brandon Stanton


Brandonovo meno vám možno nič nehovorí, ale jeho stránka Humans of New York je známa po celom svete. Populárny fotograf chodí po newyorských uliciach, fotografuje ľudí a rozpráva sa s nimi. Obyčajná činnosť nabrala na internete nevídaný rozmer. Ľudia sa Brandonovi zdôverujú s najväčšími problémami a následne dostávajú podporu v komentároch. "Nemusíte ukázať svoju kožu, aby ste získali pozornosť," vraví neznáma na fotografii.

"You don't have to show your skin to get attention."

Posted by Humans of New York on Sunday, January 17, 2016


Jimmy Fallon


Na snímke Jimmy Fallon. Foto: TASR/AP
Tradičná americká talkšou, ktorú moderuje Jimmy Fallon, má veľký úspech aj na internete. Odhaduje sa, že až 70% videní sa odohráva práve online. Známy zabávač hrá so svojimi hosťami rôzne hry a dostáva ich do komických situácií. Samotný Fallon má na Twitteri viac ako 34 miliónov odberateľov. "Na čase nezáleží. Ak ťa chcú ľudia vidieť, nájdu si ťa," povedal moderátor The Tonight Show.

Shakira


Hoci speváčka Shakira nepatrí k najpopulárnejším speváčkam súčasnosti, ani jedna jej kolegyňa nemá na svojom facebookovom profile toľko lajkov ako ona. Dvojnásobná držiteľka Grammy predbehla Taylor Swift, Beyoncé a dokonca aj Adele. Silu internetu pocítila vtedy, keď zverejnila výzvu UNICEF, vďaka ktorej pomohla vyzbierať peniaze pre 80-tisíc vakcín.


Beyoncé


Spomínate si na deň v roku 2013, keď Beyoncé bez akéhokoľvek varovania vydala svoj album na internete? Jej rovnomenný album Beyoncé sa stal predmetom správ na všetkých portáloch. Bývalá členka Destiny’s Child spôsobila revolúciu v hudobnom priemysle. Jej vplyv je ale omnoho väčší než hudobný biznis. Podarilo sa jej spojiť hviezdnu slávu so súkromným životom. Nikde inde nenájdete toľko osobných fotiek ako na jej Instagrame.

Justin Bieber


Nebyť internetu, kanadský spevák Justin Bieber by možno naďalej spieval v detskej izbe. Vďaka YouTube ho pozná celý svet. Sociálne siete sú silný nástroj a Bieber ich vie využiť vo svoj prospech. Ospravedlňuje sa tam za svoje správanie, pridáva krátke videá zo svojho života a medzi jeho najnovšiu záľubu patrí pridávanie fotiek bez trička.


Kim Kardashian West


Reality šou dokáže všeličo. Dôkazom je mediálna senzácia Kim Kardashian West, ktorú mnohí považujú za kráľovnú selfie. Najprv ovládla televízny priemysel a teraz sa jej to darí aj v online sférach. Na Instagrame ju odoberá viac ako 58 miliónov ľudí, ktorých pravidelne bombarduje fotkami svojej tváre. Okrem iného má aj vlastných smajlíkov a hru.

Back to reality

Fotka uverejnená používateľom Kim Kardashian West (@kimkardashian),




Barack Obama


Uvažovali ste nad tým, kto je najobľúbenejší svetový líder na Facebooku a Twitteri? Je to americký prezident Barack Obama, ktorému sa onedlho končí funkčné obdobie. Jeho obdivovatelia mu môžu poslať svoje otázky a dostať odpovede priamo z prvej ruky. Pravidelne tiež informuje o svojich aktivitách alebo vyzýva najmä mladých Američanov, aby si osvojili Obamacare.

Taylor Swift


Minulý rok patril 25-ročnej speváčke Taylor Swift. So svojím albumom 1989 urobila hudobnú revolúciu, počas ktorej sa z vyznávačky country hudby stala popová princezná. Autorka hitov Shake It Off a Blank Space sa netají svojou láskou k fanúšikom, ktorých nazýva Swifties. Prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrila podporu šikanovanej fanúšičke, zostavila playlist pre zlomené srdce a pre ľudí, ktorých našla na internete, zorganizovala malú hudobnú party.



Caitlin McNeill


Zoznam desiatich vplyvných ľudí na internete uzatvára, paradoxne, žena, ktorá si na ňom zažila iba 15 minút slávy. Jej čierno-modré/zlato-biele šaty sa stali predmetom diskusie medzi ľuďmi na internete. Všetci videli niečo iné. Britská značka Roman napokon vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla veci na pravú mieru. Šaty sú čierno-modré.



ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Google Street View v miniverzii
Dekáda za dekádou: Ako váš vek ovplyvňuje pamäť?
Titulnú pieseň k veľkofilmu Lída Baarová naspievala Lucie Bílá
Filmy Davida Lyncha otvárajú priestor pre nekonečné množstvo otázok
Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak

Komentáre