Hudba a film

Titulnú pieseň k veľkofilmu Lída Baarová naspievala Lucie Bílá

"K titulnej piesni nakrútil Filip Renč i dobový videoklip, v ktorom Lucie Bílá stvárňuje prvorepublikovú hviezdu. "

TASR, 20. januára 2016 10:00
Lucie Bílá Foto: TASR
Nový film režiséra Filipa Renča Lída Baarová vstúpi do českých a slovenských kín 21. januára. Deň po uvedení výpravnej historickej drámy o vzťahu českej herečky Lídy Baarovej s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom, vyjde aj soundtrack. Titulnú pieseň Když tančí ďábel s andělem naspievala Lucie Bílá. Hudbu zložil Ondřej Soukup a text napísala Gabriela Osvaldová. Jednu zo skladieb na soundtracku spieva aj predstaviteľka hlavnej úlohy, herečka Táňa Pauhofová. Dobové piesne sú na albume prepojené s filmovou hudbou, ktorú nahral Český symfonický orchester.

K titulnej piesni nakrútil Filip Renč i dobový videoklip, v ktorom Lucie Bílá stvárňuje prvorepublikovú hviezdu. Pri nakrúcaní klipu sa tak režisér vrátil do Hudobného divadla v Karlíne, kde sa do filmu Lída Baarová nakrúcalo niekoľko dôležitých scén.

Nová filmová pieseň je už piatou spoluprácou a spojením mien Bílá - Renč - Soukup - Osvaldová. Prvá sa odohrala v roku 1992 na klipe k piesni Requiem, ktorá sprevádzala film Requiem pro panenku a následne pri kontroverznom klipe k piesni Láska je láska. Obe skladby vyšli na albume Missariel, ktorý vtedy znamenal pre speváčku, ale aj autorov významný posun v ich umeleckej kariére. Filip Renč neskôr nakrútil aj klipy k ich piesňam Zahrada rajských potěšení a Dalekohled.

Film Lída Baarová - tabuizovanú love story z obdobia nástupu nacistov k moci v Nemecku v 30. rokoch minulého storočia, s osudovým povojnovým dopadom na herečkin život, nakrútil podľa skutočného príbehu režisér Filip Renč (Requiem pro panenku, Rebelové, Román pro ženy, Hlídač č. 47). Autorom námetu a scenára je Ivan Hubač.

Slávnostná premiéra bola na Slovensku 18. januára v Bratislave.

Ondřej Soukup je jedným z najúspešnejších českých skladateľov filmovej hudby. Na konte má množstvo ocenení, medzi nimi sa vynímajú oscarový Kolja a České levy za Nejasnú správu o konci sveta a Tmavomodrý svět. Skomponoval hudbu aj k izraelskému filmu Intimate Grammar, ktorý získal cenu Tokyo Sakura Grand Prix.

Soundtrack Lída Baarová vychádza vo vydavateľstve Warner Music 22. januára. TASR informoval PR manažér Rado Mešša z agentúry Pro:messa.

ODPORÚČAME AJ:
Muzikál aneb Cesty ke štěstí pripomenie kultových Starcov na chmelu
Skupina The Now prichádza s novinkou Nepoznám
Hviezda Plesu v opere Paul Young chcel byť vždy spevákom
Kino novinky týždňa: DiCaprio sa stal vo filme Zmŕtvychvstanie lovcom
Nové Hviezdne vojny ovládli kiná po celom svete

Komentáre